Ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, prezent ieri la Ploiesti, la o dezbatere organizata pe noua Lege a Sanatatii, a facut, printre altele, un anunt care va duce la rezolvarea unor greseli facute de fosta guvernare in domeniul sanatatii, cu implicatii inclusiv in Prahova: redeschiderea unora dintre spitalele care au fost inchise anul trecut.
„In programul de guvernare al USL este prevazut faptul ca, in zonele in care au fost inchise spitalele, toate cazurile vor fi reevaluate. Va fi analizat fiecare caz in parte. Se vor putea redeschide spitalele in care s-au facut investitii si unde exista conditii tehnice si materiale pentru acest lucru, exista personal medical suficient pentru asigurarea garzilor si a asistentei medicale complete. La nivelul Ministerului Sanatatii a fost creata o comisie care se deplaseaza in teritoriu pentru analizarea fiecarui caz. Unde se constata ca se justifica redeschiderea unui spital care a fost inchis, se va actiona ca atare, iar acolo unde nu exista astfel de conditii, se va propune amenajarea de centre medicale multifunctionale, aceasta intentie a noastra fiind comunicata inclusiv primarilor din localitatile unde au fost inchise spitalele, si de la care asteptam punctul lor de vedere in acest sens”, a declarat ministrul Vasile Cepoi, in cadrul unei conferinte de presa. Prezent alaturi de ministru, Mircea Cosma, presedintele Consiliului Judetean Prahova, a mentionat ca dintre spitalele care au fost inchise la nivelul judetului, cele mai mari sanse in vederea redeschiderii exista la Urlati. Reamintim ca, la 1 aprilie 2011, in Prahova au fost inchise spitalele din Urlati, Baltesti, Plopeni si Preventoriul de la Busteni.
La dezbaterea pe noua Lege a Sanatatii au participat manageri si medici din unitati sanitare din judet. „Am venit si la Ploiesti, in contextul dezbaterilor organizate la nivel de tara pe noul proiect al Legii Sanatatii. Este important ca toate partile sa fie consultate, pentru ca vrem sa identificam care sunt asteptarile pe noul act normativ, atat din partea corpului medical, cat si din partea populatiei”, a declarat ministrul Sanatatii. El a enumerat si o parte dintre noutatile prevazute in proiectul Legii Sanatatii, respectiv in domeniul asigurarilor de sanatate, in cel al organizarii spitalelor, al activitatii medicilor de familie, al asigurarii calitatii serviciilor medicale, malpraxis etc. Printre modificarile prevazute in noul act normativ, ministrul a mai mentionat: faptul ca toate cele 42 de case judetene de asigurari de sanatate se vor transforma, in viitor, in 10-12 case teritoriale de asigurari ce se vor reorganiza, ulterior, in societati mutuale de asigurari de sanatate publice; se va respecta principiul obligativitatii contributiei la asigurarile de sanatate; asigurarea de raspundere civila auto obligatorie va cuprinde o cota-parte pentru sanatate; spitalele vor deveni institutii cu autonomie financiara si manageriala, pe principiul autoguvernarii; va fi redefinit termenul de medic de familie, avand in vedere ca acesta a fost transformat in functionar public, urmand sa-i fie dezvoltate competentele in domeniul sanatatii publice. Pornind de la cazuri concrete cu care se confrunta in unitatile pe care le conduc sau unde lucreaza, managerii si medicii prezenti la aceste dezbateri au venit cu mai multe propuneri, in speranta ca noua Lege a Sanatatii va fi cat mai buna.
N.DUMITRESCU