Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că la această oră traficul rutier se desfăşoară normal pe majoritatea drumurilor naţionale, nefiind semnalate probleme deosebite de fluenţă. Însă, este posibil ca în orele următoare circulaţia autovehiculelor să se intensifice, ca urmare a plecării unui număr mare de automobilişti înspre locurile de petrecere a sfârşitului de săptămână. Tronsoanele cele mai importante pe care pot apărea astfel de probleme sunt DN1 Ploieşti – Braşov şi DN22C Cernavodă – Murfatlar.
De aceea, în situaţia în care circulaţia rutieră se va aglomera pe DN1, pe Valea Prahovei, pentru a se ajunge la Braşov se poate utiliza ruta alternativă DN1A Ploieşti – Vălenii de Munte – Cheia – Săcele – DN1 Săcele – Braşov.
În staţiunile montane prahovene se poate ajunge şi pe varianta DN7 Bucureşti – Bâldana – DN71 Bâldana – Târgovişte – Sinaia.
În ceea ce priveşte principala rută către mare (Autostrada A2 Bucureşti – Cernavodă – DN22C Cernavodă – Murfatlar – DN3 Murfatlar – Constanţa), întrucât se aşteaptă creşterea semnificativă a numărului de autovehicule pe acest traseu în următoarele ore, recomandăm conducătorilor auto să-şi aleagă din timp alte variante de deplasare. Cele mai cunoscute sunt:
-A2 Bucureşti – Drajna – DN21 Drajna – Slobozia – DN2A Slobozia – Hârşova – Constanţa (sau, în cazul în care este afectată fluenţa traficului pe Autostrada Soarelui, DN3 Bucureşti – Fundulea – Lehliu Gară – DN3A Lehliu Gară – Drajna – DN21 Drajna – Slobozia – DN2A Slobozia – Hârşova – Constanţa);
-DN2 Bucureşti – Urziceni – DN2A Urziceni – Slobozia – Hârşova – Constanţa;
– Autostrada A2 Bucureşti – Drajna – DN21 Drajna – Călăraşi – DN3 Călăraşi – Ostrov (traversarea Dunării cu bacul) – Adamclisi – Murfatlar – Constanţa (sau Autostrada A2 Bucureşti – Lehliu-Gară – DN3 Lehliu-Gară – Călăraşi – Ostrov (traversarea Dunării cu bacul) – Adamclisi – Murfatlar – Constanţa.
Cei care vor să iasă din Bucureşti către Autostrada A2 Bucureşti – Constanţa, trebuie să ştie că ruta Bucureşti – Splaiul Independenţei – DN Centura Bucureşti – Popeşti Leordeni – A2 este foarte aglomerată din cauza unor lucrări de reparare a suprafeţei carosabile a centurii şi, de aceea, este recomandat să se circule pe traseul Dristor – Theodor Pallady – Autostrada A2.
De asemenea, pe Autostrada A2 pot fi întâlnite porţiuni cu denivelări, în special la intrările şi ieşirile de pe poduri, iar deplasarea cu viteză mare poate duce la pierderea controlului autovehiculului şi, implicit, la producerea unor grave accidente de circulaţie.
Date fiind temperaturile ridicate din aceste zile, recomandăm conducătorilor auto care călătoresc pe distanţe mari, să alterneze perioadele de conducere cu pauze, pentru prevenirea instalării oboselii şi aţipirii la volan.
Totodată, recomandăm celor de la volan să mărească distanţa în mers între vehicule şi să nu se angajeze în depăşiri riscante. De asemenea, cei care încheie coloane de autovehicule care încetinesc sau opresc brusc trebuie să pună în funcţiune luminile de avarie, pentru a-i atenţiona pe şoferii care se apropie din spate să reducă din timp viteza.