Administratia Nationala de Meteorologie a emis o avertizare cod portocaliu de canicula, valabila pana vineri, 6 iulie a.c., pentru zonele Banat, Crisana, vestul Olteniei si al Transilvaniei. Conform acesteia, canicula va persista si se va intensifica, disconfortul termic va fi in continuare deosebit de accentuat, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va atinge si depasi pragul critic de 80, pe arii extinse. Temperaturile maxime vor ajunge frecvent la 37 – 38 de grade si, izolat, la 39 de grade (indeosebi in zilele de miercuri, joi si vineri).
De asemenea, a fost prelungita atentionarea cod galben de caldura care trebuia sa expire astazi. Astfel, pana in data de 06.07.2012, in toate regiunile tarii vremea va fi caniculara, iar temperaturile maxime vor fi de 35 – 37 grade. Indicele temperatura-umezeala (ITU) va atinge si depasi pragul critic de 80, pe arii relativ extinse, in zonele de campie si deal.
In acest context, Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Politiei Romane recomanda conducatorilor auto care calatoresc pe distante mari, sa alterneze perioadele de conducere cu pauze de aproximativ 15-30 de minute, efectuate, de preferat, in parcari amenajate, pentru prevenirea atipirii la volan, situatie extrem de periculoasa care poate duce la pierderea controlului autovehiculului si la producerea unor grave accidente de circulatie.
Totodata, este indicat sa se mareasca distanta in mers intre autovehicule si sa se faca depasiri doar dupa o atenta asigurare. De asemenea, in vederea evitarii coliziunilor fata-spate, cei care incheie coloanele de autovehicule care incetinesc sau opresc brusc trebuie sa puna in functiune luminile de avarie, pentru a-i atentiona pe soferii care se apropie din spate sa reduca din timp viteza.