Legislatia in vigoare, da dreptul romanilor (cetateni UE in acelasi timp) plecati la munca peste hotare ca in perioada in care sunt in relatii contractuale legale de munca intr-un stat membru al UE sa poata solicita alocatia pentru copii in statele respective, care poate fi semnificativ mai mare decat cea din Romania. Insa, din pacate nu toti romanii cunosc acest drept conferit de prevederile legale in domeniu, iar in alte cazuri nu pot beneficia de ele daca nu lucreaza indeplinind toate formele legale. Prahovenii care desfasoara activitati profesionale intr-un alt stat membru din UE trebuie sa stie ca, indiferent de locul de resedinta al membrilor familiei, acestia pot solicita acordarea alocatiei pentru copii depunand in acest sens o cerere la institutia competenta in domeniu din acel stat membru. Totusi in cazul cetatenilor romani care lucreaza peste hotare si acolo nu au dreptul la beneficii pentru copii, pot solicita acordarea alocatiei de stat pentru copii in Romania, fie personal, fie prin mandatar la administratia locala de care apartin.
Insa, persoanele aflate in aceasta situatie trebuie sa prezinte si o dovada eliberata de autoritatile competente din statele membre in care muncesc, din care sa reiasa ca membrii familiei nu sunt indreptatiti la beneficii pentru copii in acel stat. De asemenea, e bine de stiut ca in cazul in care cetatenii romani nu se descurca in a completa documentatia solicitata de catre o institutie abilitata din statul membru respectiv, atunci pot cere sprijinul consulatelor sau ambasadelor sau se pot adresa Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala din Romania, de altfel institutia abilitata sa informeze cetatenii cu privire la drepturile si obligatiile ce le revin in acest caz. Un alt aspect important, care e bine de stiut, este acela ca alocatia pentru copii poate fi recuperata patru ani retroactiv, existand astfel sansa pentru lucratorii romani, care muncesc in strainatate, sa isi recupereze o parte din bani. Timpul de solutionare variaza in functie de statul in care se solicita prestatiile. De pilda, pentru Romania, daca sunt obtinute toate formularele, solutionarea unei cereri nu dureaza mai mult de 1-2 luni intre data inregistrarii si plata efectiva.
Potrivit datelor statistice ale Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala Prahova, de la inceputul anului si pana in prezent 85 de familii din judet beneficiaza de prestatii familiale intr-un alt stat membru al UE, in timp ce in 2011 au beneficiat 145 de familii, ponderea cea mai mare in acest sens fiind in Italia si Spania, urmate de alte state precum Germania, Austria, Franta. Numarul acestora ar putea creste tinand cont de faptul ca alte 800 de persoane din Prahova sunt pe lista de asteptare pentru un loc de munca in UE.
C. DOBRE