Dupa cum se stie, la 5/17 februarie 1867 se incheiase acordul dintre austrieci si unguri si luase fiinta statul dualist Austro-Ungaria. Transilvania isi pierdea autonomia, fiind incorporata Ungariei, impotriva vointei manifeste a romanilor autohtoni. Noul guvern de la Budapesta a inceput o actiune sistematica de persecutie si desnationalizare a populatiei romanesti, aceasta fiind obligata la o rezistenta disperata.
Si cei din Romania erau indurerati si revoltati, manifestandu-si insa sentimentele mai fatis, mai indraznet sau mai discret, in functie de partidul din care faceau parte sau de interesele pe care le aveau peste munti.
Inca din “Prospect“ – cum era intitulat editorialul primului numar – Candiano prezenta un adevarat program politic de lupta pentru democratie si pentru romanism, nu lipsit de idei valoroase. El facea apologia Revolutiei de la 1848 si cerea ca romanii sa “culeaga fructul“ stradaniei inaintasilor. Considera ca pentru progresul continuu al tarii, cerinta fundamentala este: «Sa incurajam industria si comertul, sa cautam a ameliora agricultura», punand temei pe oamenii vremurilor si ideile noi, caci «batrana societate feudala e uzata» – idei asupra carora vom mai reveni. Autorul pornea de la afirmatia intemeiata ca, datorita Revolutiei de la 1848, tara noastra a parcurs in etapa urmatoare drumul unui progres vadit, palpabil, socotit de el, considerabil. «Sa multumim dar barbatilor de inima si de talent, care, in 1848, au implantat pentru intaia data pe pamantul tarei samanta principiilor democratice cu atata sarguinta si arta incat lucru nemaipomenit, dupa o distanta de numai cativa ani, romanii au putut sa recolte fructul acestei seminte subt autorizatiunea insasi a pactului fundamental al tarei, sau mai clar, «romanii au putut sa vada aspiratiunile lor inscrise chiar in legile tarei». “Prospectul” ziarului cerea apararea natiunii (deci a natiunii intregi) in contra pericolelor externe, intr-un cadru democratic in interior: «Nationalitatea contra strainismului, legalitatea contra arbitrariului si regimul constitutional contra guvernului personal vor fi pururea sprijinite de acest ziar».
In tot timpul aparitiei sale, ziarul s-a preocupat de problemele sociale, luand pozitie fata de abuzurile autoritatilor pe seama celor nevoiasi, propunand solutii radicale. «Metoda cea mai buna o socotim noi pe aceea care cerceteaza raul la matca si acolo cata sa-l indrepteze».
Paul D. POPESCU