Camera Deputatilor a aprobat recent proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, prin care se intareste astfel rolul procesului de mediere. Concret, una dintre principalele noutati pe care aceasta lege o aduce este instituirea obligatiei – ce cade in sarcina partilor – de a se informa cu privire la avantajele pe care le poate oferi medierea in solutionarea unui litigiu. In acest sens, ambele parti vor participa la o sedinta de informare inainte de a apela la instanta de judecata pentru solutionarea cauzei reclamate. Legea urmeaza sa intre in vigoare de la 1 octombrie a.c., iar in ceea ce priveste obligativitatea partilor de a participa la sedinta de informare, aceasta va intra in vigoare in termen de sase luni de la publicarea legii in Monitorul Oficial.
In acest context, prahovenii – atat persoane fizice, cat si persoane juridice – e bine sa stie ca pentru rezolvarea diverselor probleme de ordin social, economic, politic pot apela, mai nou, la Centrul de Mediere Ploiesti– o asociatie profesionala recent infiintata in scopul solutionarii diferitelor conflicte. ,,Unul dintre scopurile principale ale asociatiei profesionale Centrul de Mediere Ploiesti consta in asigurarea organizarii si exercitarii unitare in judetul Prahova a profesiei de mediator, in baza principiului potrivit caruia profesia de mediator, cu organizarea si functionarea ei structural – sistemica, este o componenta complementara a sistemului judiciar national. In plus, trebuie mentionat ca, potrivit legislatiei in vigoare, “medierea reprezinta o activitate de interes public’’. Totodata, infiintarea acestei asociatii vine si in sprijinul mediatorilor, deoarece va milita pentru asigurarea unui cadru organizatoric, astfel incat acestia sa dispuna de conditii adecvate pentru mediatizarea si practicarea acestei profesii’’, ne-a precizat mediator Anda Pausan, presedintele asociatiei respective.
,,Existenta acestui procedeu de solutionare a unor conflicte – de la litigii cu diverse firme si pana la divorturi – pe cale amiabila nu este inca foarte cunoscut si utilizat la noi in tara, insa mentalitatea se va schimba in timp, mai ales tinand cont si de faptul ca recent s-a aprobat modificarea legislatiei in domeniu. Trebuie sa se inteleaga ca medierea este o alternativa reala la sistemul clasic de justitie, urmarind degrevarea instantelor de judecata prin reducerea timpilor de solutionare a litigiilor civile si, in parte, penale, prezentand si avantajul discretiei’’, ne-a mai explicat presedintele asociatiei mentionate. Cetatenii care intampina probleme si au nevoie de mediere trebuie sa mai stie ca pot apela la unul dintre mediatorii autorizati, lista acestora fiind expusa public la instantele judecatoresti sau pe site-ul www.cmediere.ro
C. DOBRE