Ministerul Sanatatii obliga specialistii sa dea medicamente cu portia

Daca pana acum, medicii specialisti psihiatri, internisti, reumatologi si nefrologi nu au avut nici o restrictie la prescrierea retetelor, din aceasta luna ei vor fi obligati sa se incadreze in limita unui fond. Pentru ca, la nivel national, s-a observat un consum mare de medicamente la o serie de afectiuni cronice si, in plus, au aparut nemultumiri din partea unor bolnavi, care nu au reusit sa-si ia tratamentul prescris, Casa Nationala de Asigurari si Ministerul Sanatatii au emis un ordin comun, prin care au stabilit o metodologie de incadrare in fondul destinat eliberarii medicamentelor fara contributie personala, pentru patru boli cronice. Este vorba despre tratamentul destinat bolnavilor cu afectiuni psihice, hepatite virale, cronice, poliartrita reumatoida si cei care au nevoie de medicatie posttransplant.
In Prahova, in tratament in ambulatoriu se afla 300 de bolnavi de hepatita, 43 cu transplant de rinichi, 350 cu poliartrita reumatoida si 3.000 cu afectiuni psihice. Bolnavii de hepatita cronica primesc, lunar, un tratament al carui cost mediu este de 4.888,5 RON/pacient, iar cei cu transplant renal inghit, lunar, medicamente al caror cost mediu este de 2.134,5 RON de pacient. Costul mediu al tratamentului unui pacient ce sufera de poliartrita reumatoida este de 530 RON/pacient, iar al unui bolnav psihic – de 174 RON.
Doctorii „indisciplinati” vor fi trasi de maneca
Pentru ca specialistii care prescriu retete acestor categorii de bolnavi sa se incadreze in plafonul stabilit, pe fiecare categorie de afectiune a fost desemnat un medic coordonator. Acesta va conveni impreuna cu specialistii asupra schemei terapeutice pentru boala respectiva si a criteriilor de introducere in tratament a noilor bolnavi. Se doreste, astfel, sensibilizarea medicilor specialisti vizavi de costul retetelor. Fiecare va avea un fond, care va fi determinat in functie de categoria de boala si varsta bolnavului. Mai mult, Casa de Sanatate va analiza bilunar modul de gestionare a fondului repartizat. La randul lui, medicul coordonator ii va atentiona pe specialistii care au tendinta sa prescrie retete scumpe si nu respecta schema terapeutica sau criteriile de introducere in tratament a noilor bolnavi.
Din dorinta ministerului de a face economie, sa nu aiba de suferit tot bietii bolnavi…