Agentia Nationala Antidrog, Directia Rutiera din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane si Inspectoratul de Politie al Judetului Prahova deruleaza in perioada 5 – 6 Iunie 2012, la Centrul Multifunctional de Pregatire Schengen Ploiesti, un proces amplu de formare initiala in domeniul drogurilor, destinata politistilor rutieri, insotita de o componenta esentiala de instruire specifica in domeniul testarii prezentei consumului de droguri la conducatorii auto.

Avand in vedere ca multe dintre accidentele si decesele inregistrate pe drumurile europene sunt cauzate de conducatorii auto a caror capacitate de a conduce este afectata de o substanta psihoactiva, in acord cu preocuparile europene, Agentia Nationala Antidrog, in parteneriat cu Directia Rutiera, a demarat un astfel de curs de formare destinat politistilor rutieri, cu atat mai mult cu cat se apropie si sezonul estival, cunoscut fiind faptul ca in aceasta perioada consumul de droguri este in crestere, in special pe litoral.
Un grup de lucru al expertilor europeni in materie de droguri, medicamente si conducerea autovehiculelor de la nivelul Comisiei Europene a emis recomandari potrivit carora toti conducatorii auto implicati intr-un accident fatal ar trebui testati pentru depistarea consumului de alcool sau droguri. De asemenea, a recomandat ca politistii implicati in controlul rutier sa beneficieze de instruire obligatorie cu privire la recunoasterea simptomelor cauzate de consumul de droguri.
Observatorul European pentru Droguri si Toxicomanii, structura a Uniunii Europene de la Lisabona, atentioneaza cu privire la faptul ca abilitatile de conducere sunt reduse de consumul de canabis, la fel ca si de cel de benzodiazepine – acestea fiind substantele psihoactive intalnite cel mai frecvent in randul conducatorilor auto, dupa alcool; dintre opioide, heroina poate afecta grav condusul, in timp ce metadona si buprenorfina in masura mai redusa.
Ca masuri de raspuns, unsprezece tari europene sanctioneaza contraventional doar conducerea sub influenta, definita ca o diminuare a capacitatilor de conducere cauzata de droguri sau existenta unor urme de droguri in sange. Alte unsprezece tari au adoptat o politica de „toleranta zero”, asa cum este si cazul Romaniei, sanctionand penal orice conducator depistat sub influenta consumului de droguri. In sapte tari, aceste abordari sunt combinate intr-o reactie in trepte fata de contravenientii care au condus sub influenta drogurilor (contraventie sau infractiune, in functie de substanta consumata).
Sesiunea de formare urmareste cresterea nivelului de cunostinte a politistilor rutieri cu privire la influenta drogurilor ilegale asupra capacitatii de a conduce, fiind familiarizati cu principalele categorii de substante si efectele acestora, principalele notiuni utilizate in domeniul drogurilor (dependenta, toleranta, sevraj, supradoza etc) si semnele consumului de droguri. De asemenea, a fost abordata tema substantelor noi cu efecte psihoactive si a efectelor acestora.
Componenta de instruire specifica cuprinde aspecte juridice privind drogurile si conducerea unui autovehicul sub influenta substantelor stupefiante si psihotrope, efectele drogurilor asupra conducatorilor auto si necesitatea efectuarii testarii rapide de depistare a drogurilor.
Ca elemente suplimentare, sunt abordate aspecte legate de sistemul de asistenta bio-psiho-sociala a consumatorilor de droguri din Romania si beneficiile realizarii activitatilor de reducere a riscurilor asociate, fiind important ca politistii rutieri sa cunoasca si sa informeze conducatorii auto cu privire la serviciile existente care pot fi solicitate de consumatori.
Sesiunile de formare au debutat in februarie 2012, la Bucuresti si continua si in prezent. Chiar in aceste zile, la Ploiesti sunt pregatiti primii 50 de politisti rutieri din Prahova, urmand acelasi format de 16 ore de invatare utilizat la Bucuresti.
Sesiunile de formare se finalizeaza cu eliberarea unui certificat de participare emis sub egida A.N.A./Centrul National de Formare si Documentare in domeniul Drogurilor (CNFDD). Politistii rutieri participanti la aceste sesiuni de formare vor fi inclusi in baza de date a centrului de formare din cadrul A.N.A, urmand sa fie integrati in sesiuni de formare aprofundate ulterioare.
Pana la finalul lunii Iunie 2012, la nivel central si national vor fi formati peste 450 politisti rutieri, fapt ce reprezinta primul pas in efortul de a informa, educa si constientiza politistii rutieri si participantii la trafic asupra consecintelor consumului de droguri asupra capacitatii de a conduce.