S-a finalizat evaluarea cererilor pentru instalarea tinerilor fermieri

Expertii Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) au finalizat evaluarea celor 3.865 de cereri de finantare pentru instalarea tinerilor fermieri (Masura 112), dintre acestea 2.797 fiind declarate eligibile, cu o valoare totala nerambursabila de 99 milioane de euro. Cererile de finantare au fost depuse in cadrul sesiunii din perioada 28 noiembrie 2011 – 13 ianuarie 2012. Dintre proiectele eligibile, vor fi selectate doar cele cu punctaj mai mare, astfel incat acestea sa se incadreze in suma disponibila alocata, de 50 milioane de euro. Fondurile au fost solicitate pentru infiintarea sau modernizarea exploatatiilor vegetale, zootehnice sau a celor mixte, a stupinelor etc.

Gasirea unui loc de munca, facilitata de catre CCI Prahova

Camera de Comert si Industrie Prahova (CCI) deruleaza, in calitate de partener al proiectului strategic “Regions for Job”, cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, un proiect menit sa faciliteze angajarea in munca a persoanelor interesate. Proiectul, care se va desfasura pe o perioada de trei ani, este orientat in sprijinul imbunatatirii capacitatii de ocupare a somerilor si a persoanelor inactive, propunandu-si sa-i sustina in demersurile de ocupare a unui loc de munca sau de dezvoltare a unei afaceri corespunzatoare abilitatilor proprii.
Dupa cum se precizeaza intr-un comunicat al CCI Prahova, in primii doi ani de derulare a proiectului s-au realizat mai multe obiective, printre care se numara: infiintarea unui centru de mediere si consiliere vocationala in Prahova, si a unui sediu secundar in Giurgiu, crearea Registrului Mentorilor, infiintarea unui centru de evaluare a competentelor pentru meseriile de ospatar- chelner, camerista si zidar-pietruitor- tencuitor etc.

Se propune modificarea Codului Muncii

Purtatorul de cuvant al Ministerului Muncii a afirmat ca se are in vedere, pentru perioada urmatoare, modificarea Codului Muncii, astfel incat legislatia sa prevada mai multe drepturi privind protectia angajatilor.
Desi este unanim acceptata ideea ca actualul Cod al Muncii ar mai putea suferi modificari, avocatii specializati au atras, insa, atentia ca o noua modificare ar conduce la un sistem juridic fluctuant, cu noi repere, care va ingreuna practica juridica.
Potrivit acestora, orice modificare adusa acum va conduce la aparitia unor noi norme de drept dupa care se vor desfasura litigiile, lucru care va avea ca rezultat disparitia practicii unitare. De asemenea, potrivit altor specialisti din domeniu, in sistemul judiciar ar disparea, odata cu adoptarea noilor modificari, ceea ce s-a construit si s-a castigat in urma cu doi ani, cand a fost adoptat actualul Cod al Muncii.