Aniversarea comunei prahovene Drajna a strans laolalta, pe tot parcursul zilei de duminica, alaturi de localnici, inalte fete bisericesti din partea Bisericii Ortodoxe Romane, reprezentanti ai autoritatilor judetene si ai Ministerului Culturii. Potrivit primarului localitatii, Mihai Gavrila, de Ziua comunei Drajna au fost inaugurate trei obiective – podul peste Drajnuta de la Drajna de Jos–Plai (investitie de 350.000 de lei), reteaua de alimentare cu apa a satului Poduri (1,5 milioane de lei) si gradinita din satul Ogretin (110.000 de lei).
Edilul a precizat ca alimentarea cu apa a satului Poduri a fost una dintre cele mai dificile lucrari, data fiind diferenta mare de nivel intre reteaua principala si zona in care s-a inaugurat, duminica, reteaua. „Au fost probleme din cauza faptului ca, desi aceasta lucrare a fost demarata printr-un program guvernamental de alimentare cu apa, in ultimii patru ani nu am primit niciun leu de la guvernele portocalii. Astfel ca majoritatea banilor pentru aceasta investitie au provenit de la bugetul local”, a declarat Mihai Gavrila.
Dupa ce au participat la evenimentele dedicate Zilei Comunei, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, si ministrul Culturii, actorul Mircea Diaconu, au vizitat vestigiile castrului roman din comuna Drajna, locatie in care se deruleaza o campanie arheologica a Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Prahova, in colaborare cu Institutul de Arheologie „Vasile Parvan” din Bucuresti si cu Institutul de cercetari ecomuzeale din Tulcea. Momentan, santierul arheologic este in conservare, din cauza vremii neprielnice, urmand ca in aceasta vara sa se reia sapaturile.
Edilul Mihai Gavrila afirma ca se spera ca, dupa semnarea parteneriatului dintre Primaria Drajna si Consiliul Judetean Prahova pentru readucerea la lumina a vestigiilor romane, activitatile arheologice sa primeasca si sprijinul Ministerului Culturii pentru continuarea cercetarilor. „Se pare ca la circa 10 kilometri de castrul roman se afla si o cetate dacica”, ne-a dezvaluit primarul comunei Drajna, mandru ca pe teritoriul localitatii pe care o administreaza exista asemenea vestigii din istoria veche a statului roman.
Castrul de la Drajna de Sus a adapostit, in timpul iernii 101-102, armatele lui Laberius Maximus, fiind si baza de operatiuni desfasurate de acesta la nord de munti. Potrivit surselor istorice, se pare ca acest castru a fost folosit de romani pana la anii 117-118. Situl arheologic de la Drajna de Sus este inscris pe Lista Monumentelor Istorice din anul 2004.
V.STOICA