Obezitatea este din ce in ce mai des intalnita nu numai in randul adultilor, ci si printre copii.
Dupa cum va prezentam intr-un recent numar al ziarului, specialistii avertizeaza ca in mai putin de un deceniu, exista riscul ca Europa sa se umple de copii obezi.
Celor mici nu le este usor deloc sa scada in greutate, renuntand la stilul de viata sedentar si la alimentele preferate ce contin multe calorii. De aceea, parintii trebuie sa ia masuri din timp pentru a – i determina pe acestia sa revina la greutatea normala si sa duca o viata sanatoasa.
Primul obiectiv nu ar trebui sa fie, in prima faza, pierderea kilogramelor excesive, ci stoparea procesului de ingrasare. Astfel, in timp, pe masura ce copilul creste in inaltime, distributia kilogramelor se va modifica.
Spre exemplu, pentru ca un copil sa slabeasca un kilogram la doua saptamani trebuie ca el sa reduca aportul caloric zilnic cu 500 de calorii. Ajutarea copiilor supraponderali sa slabeasca este un lucru important, dar esentiala este si prevenirea obezitatii. Acest proces nu este simplu, mai ales daca parintii sunt supraponderali.
Iata cateva masuri ce pot fi atat preventive, cat si curative – ajutand copilul predispus la obezitate sa scape de surplusul de kilograme:
– limitarea numarului de calorii provenite din lichidele pe care le consuma copilul,
– evitarea meselor frecvente de tip fast-food,
– limitarea portiilor consumate la fiecare masa (o problema comuna a copiilor supraponderali este faptul ca portiile sunt prea mari),
– copiii nu trebuie fortati sa manance toata mancarea din farfurie,
– incurajarea activitatii fizice zilnice, fie ca este vorba despre simple plimbari cu parintii sau bunicii, joaca in aer liber, mersul pe bicicleta sau practicarea unor sporturi,
– limitarea timpului acordat televizorului si calculatorului si evitarea consumului de alimente in timpul acestor activitati.