Analizarea tuturor cererilor de finantare nerambursabila prin Programul „Casa Verde” va dura 6 ani!
In sesiunea de anul trecut a Programului „Casa Verde”, la Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Prahova au fost depuse 422 de dosare de catre persoanele interesate sa achizitioneze, la preturi subventionate de stat, instalatii de incalzire a locuintelor care utilizeaza energie regenerabila. Dupa cum ne-a confirmat Georgiana Soare, consilier in cadrul APM Prahova, de la 15 iulie 2011 (n.n. – termenul limita de depunere a cererilor de finantare) si pana in momentul de fata, dintre cele 422 de dosare amintite reprezentantii Administratiei Fondului pentru Mediu au avizat spre finantare nerambursabila doar 49, alte patru au fost respinse, iar celelalte 369 de dosare se afla inca pe lista de asteptare a amintitei institutii. Cu alte cuvinte, daca se merge in acest ritm, adica in jur de 50 de dosare in 10 luni, inseamna ca analizarea celor 369 de dosare restante va dura…circa 6 ani. „Reprezentantii Administratiei Fondului pentru Mediu analizeaza legalitatea dosarelor in functie de ordinea alfabetica a judetelor din care provin, asa ca nu am fost anuntati, oficial, cand ii vine randul si judetului nostru. Ceea ce stim este faptul ca, deocamdata, reprezentantii AFM abia au finalizat solutionarea celor aproximativ 1000 de contestatii sosite din diverse judete”, a adaugat Georgiana Soare.
Asa cum am mai scris, judetului nostru i s-a repartizat, prin sesiunea de anul trecut a Programului „Casa Verde”, suma de 4.250.000 de lei, din care a reusit sa utilizeze, pana la termenul-limita de depunere a cererilor de finantare, doar 2.540.000 de lei. Asa ca, potrivit legii, suma ramasa disponibila – iar Prahova nu este singurul caz – a fost repartizata altor judete, unde solicitarile au fost mai mari decat bugetele alocate initial. Reamintim ca, potrivit legii, cuantumurile subventiei prin Programul „Casa Verde” sunt urmatoarele: pana la 6.000 de lei – pentru montarea panourilor solare, respectiv a instalatiilor de producere a energiei termice care functioneaza pe baza de peleti, tocatura lemnoasa, deseuri vegetale, agricole, forestiere sau silvice; pana la 8.000 de lei – pentru procurarea de pompe de caldura, exclusiv aparate de aer conditionat.
Pentru obtinerea unei asemenea subventii, persoana in cauza trebuie sa indeplineasca o serie de conditii: are domiciliul pe teritoriul Romaniei; este proprietar/coproprietar al imobilului pe/in care se implementeaza proiectul; imobilul trebuie sa nu faca obiectul unui litigiu in curs de solutionare, al vreunei revendicari potrivit unei legi speciale sau dreptului comun, al unei proceduri de expropriere pentru cauze de utilitate publica; nu are obligatii restante la bugetul de stat sau bugetele locale; nu sponsorizeaza activitati cu efect negativ asupra calitatii mediului.
D. CONSTANTIN