Aerul conditionat pare sa fie o necesitate in aceste zile neobisnuit de calde pentru luna mai, dar medicii avertizeaza ca folosirea neadecvata a aparatelor duce la aparitia sau agravarea diferitelor afectiuni.
Secretarul adjunct al Societatii ORL, dr. Mihai Saulescu, mentioneaza ca acest tip de aparate dezvolta fungi. Astfel, organismul este predispus sinuzitelor, rinitelor, otitelor, bronsite si nevralgii, care se pot croniciza. Potrivit medicului, copiii, in special nou-nascutii, nu trebuie sa stea intr-o camera in care aerul conditionat este pornit, deoarece sistemul imunitar al acestora este in formare si organismul lor nu se poate apara la fel de bine ca cel al unei persoane adulte.
Mai mult, trecerea rapida de la atmosfera supraincalzita de afara la racoarea oferita de aerul conditionat are efecte negative asupra sistemului imunitar, atentioneaza medicii. Potrivit acestora, astfel pot aparea dureri de cap, tulburari digestive, tulburari nervoase odata cu cresterea riscului contactarii de virusuri si bacterii.
Medicii recomanda ca diferenta de temperatura dintre exterior si interior sa nu depaseasca cinci grade Celsius. In acelasi timp, pentru a preveni aparitia diferitelor boli ale cailor respiratorii specifice aerului conditionat, este indicat ca aerul sa nu bata direct spre noi.
Medicii sustin faptul ca acest aparat este purtator de microbi, iar mediul racoros este unul propice pentru ca acestia sa se dezvolte. Astfel, se recomanda dezinfectarea, curatarea sau inlocuirea filtrelor de aer la inceputul sezonului cald, pentru a nu ne pune in pericol sanatatea.

Sursa: gandul.info