Trei dosare penale, pe numele unor indivizi care au furat din banci, se afla, acum, pe mesele procurorilor sau ale judecatorilor prahoveni. Prejudiciul creat prin diverse metode infractionale – falsificarea unor documente, inselaciune sau prin… incendiere – se ridica, potrivit anchetatorilor, la peste 600.000 de euro. Toti suspectii au fost prinsi, iar sumele delapidate au fost recuperate partial sau integral.
Astfel, in urma cercetarilor efectuate de catre lucratorii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor, sub coordonarea unui procuror, a fost inceputa urmarirea penala fata de o angajata a unei sucursale prahovene de banca. Din cercetarile oamenilor legii a reiesit ca, in perioada iulie-octombrie 2010, femeia a retras fraudulos si si-a insusit suma totala de 26.000 euro (aproximativ 111.800 lei) din conturile a patru clienti ai bancii, falsificand semnaturile acestora de pe ordinele de plata aferente sumelor retrase. Prejudiciul cauzat a fost recuperat integral, iar cercetarile au fost extinse pentru documentarea intregii activitati infractionale.
De asemenea, in perioada aprilie 2011 – februarie 2012, lucratorii din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) Ploiesti, impreuna cu specialisti de la Serviciul pentru Combaterea Terorismului si Spalarii Banilor, si un procuror din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) Ploiesti, au documentat activitatea infractionala a unui grup profilat pe obtinerea de imprumuturi bancare cu documente false. Reteau era alcatuita din patru persoane din Prahova, Ialomita si Bucuresti, fiind condus de catre un ploiestean in varsta de 27 de ani.
Membrii gruparii racolau persoane care nu indeplineau conditiile legale pentru obtinerea unor credite, si in intelegere cu acestea falsificau documentele necesare obtinerii imprumuturilor bancare: contracte individuale de munca, carnete de munca, adeverinte de venit s.a. In acest mod, 12 persoane racolate au solicitat si au obtinut de la banci imprumuturi cuprinse intre 15.000 si 30.000 lei. De la fiecare dintre acestea, membrii gruparii au cerut si au obtinut, in schimbul facilitarii obtinerii creditului, sume de bani cuprinse intre 30% si 50 % din sumele imprumutate. Prejudiciul cauzat mai mulor unitati bancare se ridica la aproximativ 50.000 de euro ( 221.200 de lei).
In urma probatoriului administrat de catre procurori, fata de 14 persoane a fost dispusa trimiterea in judecata pentru savarsirea infractiunilor de inselaciune, complicitate la inselaciune, fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals.
Un caz mediatizat si in ziarul nostru, ajuns pe masa judecatorilor ploiesteni, este cel al fostului supervizor al Bancii Comerciale Romane – Filiala Ploiesti, Carmen Georgeta Danila, trimisa in judecata pentru distrugere calificata si delapidare.
Potrivit procurorilor, in ziua de 30 noiembrie 2011, acuzata a dat foc banilor din casa de tezaur a bancii la care lucra, pentru a sterge o infractiune comisa tot de catre ea. Incendiul a fost provocat in scopul ascunderii furtului a 150.000 de lei, cauzandu-se un prejudiciu de 555.369,52 euro.
A fost arestata preventiv in ziua de 22 decembrie 2011, iar in 22 februarie a.c., magistratii Tribunalului Prahova au decis ca inculpata poate aparea in fata instantei in stare de libertate. Pentru recuperarea prejudiciului, a fost instituit sechestru asigurator pe un apartament de-al acesteia, detinut in indiviziune cu sotul.
Fl. TANASESCU