Dupa ce legea privind gestionarea cainilor fara stapan, adoptata in 2011, a fost declarata anul acesta de catre Curtea Constitutionala din Romania ca fiind neconstitutionala, problema patrupedelor – din ce in ce mai multe si mai agresive – a ramas ca si pana acum: nerezolvata. Ca atare, a fi muscat sau nu de un caine comunitar e doar o chestiune de noroc…
Ploiestiul nu face exceptie de la aceasta regula, mai ales tinand cont si de faptul ca, potrivit estimarilor, in oras exista in jur de 3000 de caini comunitari, cu mult peste capacitatea adapostului amenajat de la Bucov.
,,In prezent, mergem sa strangem cainii fara stapan doar cand primim reclamatii. De asemenea, intervenim si in cazul celor agresivi, din jurul blocurilor, al scolilor si al gradinitelor. Insa nu putem actiona pentru strangerea in masa a patrupedelor, deoarece nu avem nici suficient personal si nici suficiente locuri in adapost, chiar daca anul trecut a fost marita capacitatea acestuia la 900 de locuri. Acum sunt ocupate 600 de locuri”, ne-a precizat Catalin Vlad, directorul adapostului de la Bucov. ,,La noi nu se practica eutanasierea cainilor decat in cazuri extreme, adica in cazul in care un caine este bolnav sau foarte batran. Din fericire, nu avem probleme cu hrana, deoarece primim sponsorizari de la diferite firme, supermarketuri, ca atare platim doar salariile personalului si utilitatile. De asemenea, e bine de stiut ca nu trebuie sa mai vina nimeni sa ceara cainii inapoi pentru ca nu-i mai eliberam. Asta inseamna munca in zadar. Echipele noastre ii strang in urma reclamatiilor si pe urma vine cate-o persoana sa ne roage sa-i dam cainele inapoi si astfel ajunge in acelasi loc, iar mai tarziu altcineva iar ne face sesizare sa il luam de acolo. Nu se poate asa ceva, mai ales ca avem doar doua echipe cu doua masini, insuficiente de altfel’’, ne-a mai spus interlocutorul nostru. Potrivit acestuia, pentru a face fata numarului mare de caini comunitari ar fi nevoie de patru – cinci echipe de ecarisaj, insa in aceeasi masura si de un adapost mai mare.
De asemenea, in opinia reprezentantului adapostului, scaderea numarului patrupedelor fara stapan se va rezolva mult mai tarziu, in timp, cand se vor pune in aplicare mai multe masuri. Pe de o parte, este necesara constructia unui adapost mai mare pentru caini, iar pe de alta parte – un program bine stabilit de sterilizare a acestora. ,,Din cate cunosc, la nivelul administratiei ploiestene se doreste sterilizarea mai intai a patrupedelor din satele si comunele limitrofe Ploiestiului, printr-un parteneriat cu adminsitratiile locale, iar apoi se va trece la sterilizarea cainilor din Ploiesti’’, ne-a mai precizat directorul adapostului de la Bucov. De altfel, tot in acest sens, Consiliul Local Ploiesti a aprobat, la sfarsitul lui martie, anul acesta, o hotarare prin care se doreste realizarea unui studiu de fezabilitate privind amenajarea unui adapost nou pentru cainii comunitari. Conform proiectului, noul adapost va fi amenajat pe o suprafata de 1,2 hectare in partea de sud est a orasului, in apropierea statiei de epurare a apelor industriale si a statiei de epurare a apelor menajere din Ploiesti si va avea o capacitate de aproximativ 2000 de locuri. Investitia ar urma sa fie gata in sase luni, iar costul este estimat undeva la peste 3,6 milioane de lei fara TVA. Adapostul este prevazut cu cabinet veterinar, cu sala de operatie, sala de tratament, depozit de medicamente, spatiu pentru prepararea hranei animalelor, precum si o magazie pentru hrana.
C. DOBRE