Postul Crăciunului schimbă meniul multor români, ceea ce se vede în listele de cumpărături. Fără carne, ouă și lactate, oamenii caută acum mai mult legume și fructe. Persoanele care vor să postească până la Crăciun trebuie să-și gătească doar cu legume, cereale și paste făinoase. Cartofii, varza şi fasolea domină meniurile, însă mulți caută și înlocuitori pentru produsele de origine animală. Nutriționiștii avertizează că nu toate produsele de post sunt și sănătoase. Cele ultraprocesate, cum sunt burgerii sau brânzeturile de post, conţin mult zahăr şi grăsimi nesănătoase.
Dr. Adina Rusu, medic primar Diabet şi Nutriţie, a precizat în acest sens: ”În perioada postului e foarte important să avem o planificare a meselor, pentru a nu avea dezechilibru al apetitului. Nu e bine să neglijăm proteina și să fie prea mulți carbohidtrati. Să mâncăm fasole, linte, năut, hrișcă, quinoa”. Postul a început pe 14 noiembrie și se încheie în Ajun de Crăciun. Interval în care sunt însă multe dezlegări la pește.















