Băuturile precum apa, sucurile, berea și vinul vândute în recipiente de sticlă conțin mai multe microplastice decât cele vândute plastic, potrivit unui studiu publicat de Agenția Franceză pentru Siguranța Alimentară (ANSES) și preluat deTVRInfo.
Descoperirea contrazice așteptările cercetătorilor, întrucât sticla este de regulă percepută ca o alternativă „mai curată” și mai ecologică decât plasticul.
Cercetătorii au detectat aceste particule minuscule, în mare parte invizibile, în întreaga lume – în aerul pe care îl respirăm, în mâncarea pe care o consumăm și chiar în corpul uman.
Guillaume Duflos, director de cercetare în cadrul ANSES, a declarat pentru AFP că echipa a dorit să „analizeze cantitatea de microplastice din diferite tipuri de băuturi vândute în Franța și să examineze impactul recipientelor asupra conținutului”.
Analiza a arătat că particulele de plastic detectate în sticlele de sticlă aveau aceeași culoare, formă și compoziție cu vopseaua de pe capacele sticlelor, ceea ce indică sursa contaminării.
Capacele din plastic sau metal, vopsite la exterior, prezentau zgârieturi microscopice, probabil cauzate de frecare în timpul transportului și depozitării. Acestea duc la eliberarea particulelor de plastic, care ajung ulterior în lichidul din sticlă.
Cercetătorii au găsit o medie de aproximativ 100 de particule de microplastic pe litru în sticlele de sticlă care conțineau băuturi carbogazoase, limonadă, ceai rece și bere. Această valoare a fost de 5 până la 50 de ori mai mare decât nivelurile detectate în sticlele de plastic sau doze de metal.