Nicoleta Dumitrescu

Pachetul de măsuri fiscale pe care Guvernul Bolojan și-a asumat recent răspunderea în Parlament este contestat chiar din interiorul coaliției aflate acum la guvernare, ca și când, până de curând, politicienii de la toate cele patru partide nu ar fi stat cu toții la aceeași masă a negocierilor pe tema tăierilor sau a majorărilor. Dar, acest lucru n-a împiedicat unele voci din PSD să-și facă publică opinia, criticile venind chiar de la vârful partidului, cât să-i irite bine pe liberali, care nu reușesc să priceapă de ce foștii parteneri de guvernare ies în față, rând pe rând, spunând că nu agreează deciziile luate de comun acord.
Cum, însă, bugetarii tot agită steagul grevelor, văzându-se cu sporurile deja tăiate și cu decizia ca până anul viitor lefurile lor să nu mai crească, era de așteptat ca social-democrații să facă un pas în spate și, de acolo, să atragă atenția că nu era nevoie ca măsurile nepopulare să afecteze chiar toate categoriile de români, inclusiv veteranii de război. Așa că însuși secretarul general al PSD, Paul Stănescu, s-a plâns că propunerile partidului pentru pachetul de măsuri fiscale au fost ignorate, și alți colegi venindu-i în ajutor, cât să se adune tot mai multe lemne pentru focul ce pare că se ridică între ei și liberali. Ceea ce ignoră, însă, și unii și alții, este faptul că ”greaua moștenire”, pusă acum pe masa Guvernului Bolojan, a fost lăsată tot de ei, nu de alții, deși lasă impresia că nu poate să le miroasă deloc gura, pentru că nici nu s-au atins măcar de un singur cățel de usturoi!
Cumva, însă, le-o fi mirosind gura a flori? Puțin probabil, în contextul în care a ieșit la iveală faptul că Iohannis, Ciolacu și Ciucă ar fi fost avertizați încă de anul trecut că România se îndreaptă, cu viteză, spre un mare dezastru bugetar. Și a mai ieșit ceva la iveală, și anume că vreo trei miniștri din fostul Guvern și-au asumat în scris, în anul 2024, ”cu toate consecințele legale de rigoare”, că au nevoie urgentă de bani din fondul de rezervă aflat la dispoziția Guvernului, chiar dacă acest lucru afecta deficitul bugetar al țării!
Ieri, deranjați de atitudinea foștilor colegi de guvernare, liberalii le-au cerut celor de la PSD să spună dacă vor să meargă mai departe ori vor să-și asume alt rol, respectiv acela de a trece în opoziție. Având în vedere faptul că mai urmează și alte pachete fiscale, cel de-al doilea urmând să fie pe o temă mai mult decât sensibilă, și anume pensiile speciale și reforma consiliilor de administrație, era firesc ca să fie… un pic de melodie înainte, ca să se știe, la o adică, ulterior, cam care va ritmul potențialelor tăieri și modificări. Pentru că, după cum se cunoaște, pensiile speciale și consiliile de administrație au avut și încă mai au legătură cu politicul, de care, până acum, nimeni nu s-a atins. Asta în ciuda faptului că numeroși lideri se băteau, patetic, cu pumnul în piept, spunând, inclusiv în anul 2019, că dacă ei vor câștiga alegerile, atunci, pensiile speciale vor fi tăiate în… 30 de zile! Suntem în anul 2025, iar de pensiile speciale se vorbește, încă, la timpul prezent!