Tribunalul Prahova a judecat, joi, contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie privind liberarea condiţionată a fostului ministru al Turismului, Elena Udrea, aflată în detenţie ca urmare a condamnării primite în Dosarul ”Gala Bute” și a respins solicitarea procurorilor. Ca urmare, fostul ministru al Turismului Elena Udrea a fost eliberată condiționat, după ce a executat 3 ani și 10 luni de închisoare, potrivit News.ro. Decizia este definitivă.
„Era încrezătoare că vom avea o soluție pozitivă. Va fi pusă în libertate în scurt timp. Se încheie acest coșmar al doamnei Udrea și al fetiței doamnei Udrea”, a declarat Veronel Rădulescu, avocatul Elenei Udrea, la Antena3 CNN imediat după ce s-a pronunțat decizia Tribunalului Prahova.
Fostul ministru s-a aflat în Penitenciarul Târgșor din 6 iunie 2022, după extrădarea din Bulgaria.
Prin decizia de joi, Tribunalul Prahova a menținut decizia din 1 iulie a Judecătoriei Ploiești, de eliberare condiționată a Elenei Udrea, în vârstă de 51 de ani. Potrivit instanței, executarea condamnării a început la data de 16.06.2022 și urma să expire în termen la data de 28.08.2027, ca urmare reducerii arestului preventiv și a perioadei efectuate în Costa Rica și Bulgaria.
Elena Udrea a fost condamnată la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute și a fost obligată să achite 9 milioane de lei prejudiciu către stat. Deși a declanșat proceduri de executare silită, ANAF nu a reușit să recupereze suma. În urmă cu doi ani, instituția anunța că a recuperat doar 1% din această sumă.
Elena Udrea a fost trimisă în judecată, în dosarul Gala Bute, în anul 2015. Potrivit DNA, fosta ministră a coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei au primit, cu ştiinţa sa, sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de ministerul pe care îl conducea.
Sumele obţinute, au arătat anchetatorii, au intrat fie nemijlocit în patrimoniul Elenei Udrea (în numerar ori prin plata unor bunuri şi servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de aceasta (Organizaţia Bucureşti a PDL şi Rudel Obreja). Liberarea condiţionată poate fi revocată în cazul săvârşirii unei noi infracţiuni până la expirarea duratei pedepsei.