Bacteria Pseudomonas aeruginosa nu a mai fost detectată la ultimele analize
N. Dumitrescu
După patru luni, au fost ridicate restricțiile de consum al apei potabile la Spitalul de Pediatrie din Ploiești, după ce ultimele analize de laborator au confirmat că nu a mai fost detectată prezența bacteriei Pseudomonas aeruginosa în niciuna dintre rețele. Anunțul a fost făcut recent, în mod oficial, de Direcția de Sănătate Pubică (DSP) Prahova, care a precizat că au fost ridicate restricțiile ce au fost impuse, tot din cauza bacteriei menționate, și în cazul Spitalului de la Florești, unitate sanitară de monospecialitate cu competenţă de diagnostic şi tratament a tuberculozei pulmonare. ”Având în vedere finalizarea lucrărilor de înlocuire a instalaţiilor interioare de distribuire a apei potabile aferente Spitalului de Pediatrie din Ploieşti, lucrări desfăşurate urmare a măsurilor dispuse de către inspectorii sanitari ai DSP Prahova, şi după efectuarea acţiunilor de spălare şi dezinfecţie a instalaţiilor, DSP Prahova a prelevat noi probe de apă în data de 14.07.2025. În aceeaşi dată au fost prelevate probe de apă și din reţeaua interioară de distribuţie a Spitalului de Pneumoftiziologie Floreşti, şi la această unitate sanitară fiind identificată bacteria Pseudomonas aeruginosa în cadrul probelor de apă prelevate în data de 7.07.2025. Buletinele de analiză ale apei emise în data de 17.07.2025 evidenţiază încadrarea apei în parametrii de potabilitate fără a mai fi detectată prezenţa bacteriei Pseudomonas aeruginosa în niciuna dintre reţelele de distribuţie a apei potabile. Urmare a celor menționate, DSP Prahova a dispus ridicarea restricțiilor de consum uman al apei distribuită prin rețeaua interioară a Spitalului de Pediatrie din Ploiești și a Spitalului de Pneumoftiziologie Florești”, se menționează într-un comunicat de presă al DSP Prahova, în care se mai precizează faptul că instituția menține măsurile de monitorizare a apei distribuită în rețeaua interioară a tuturor unităților sanitare, inclusiv pentru bacteria Pseudomonas aeruginosa.
Reamintim faptul că în cazul Spitalului de Pediatrie Ploiești, restricţiile erau în vigoare din luna martie a.c., după confirmarea prezenței bacteriei Pseudomonas aeruginosa (Pioceanic – n.n., potrivit specialiștilor din domeniul sănătății, acest tip de bacterie se găsește frecvent în mediul înconjurător, cum ar fi în sol și în apă, nu cauzează infecții la persoanele sănătoase, însă cele care sunt spitalizate, precum și cele care au un sistem imunitar slăbit, pot dezvolta infecții grave) în rețeaua de apă interioară, prezența bacilului determinând DSP Prahova să dispună inclusiv înlocuirea în totalitate a instalațiilor de apă caldă și rece, pacienții și personalul spitalului
beneficiind de apă îmbuteliată. Conform unui răspuns solicitat managerului Spitalului de Pediatrie Ploiești, dr. Anca Miu, lucrările de înlocuire a rețelei au fost efectuate în ultimele două luni. Astfel, în luna mai a.c., au fost înlocuite conducta de distribuție a apei calde, de la ieșirea canalului termic până la bucătărie, respectiv de la bucătărie până la punctul termic, conductele de apă rece, precum și conducta de apă caldă către zona Compartiment Primiri Urgențe. ”În luna iunie 2025, a fost finalizată înlocuirea conductei de distribuție a apei calde, pe zona de subsol, zonă punct termic și canale termice mediane- neînlocuite în primă fază a lucrărilor, până la punctele de distribuție verticale. În timpul desfășurării lucrărilor, au fost identificate deficiențe suplimentare față de cele prevăzute în planificarea inițială, motiv pentru care s-au desfășurat lucrări de înlocuire a conductei de distribuție a apei reci în zona punctului termic de la subsol, precum și în canalele termice mediane, până la punctele de distribuție vertical (lucrări finalizate). Menționăm că toate aceste lucrări au fost realizate cu ajutorul firmei Termo Ploiești”, se precizează în răspunsul primit de la managerul Spitalului de Pediatrie Ploiești.