• Majorarea cotei generale a TVA • Salarii și pensii plafonate • Creșterea accizelor la alcool, ­combustibil și tutun • Reduceri de cheltuieli în companiile de stat și administrația publică • Deficitul și absorbția fondurilor europene – considerate urgențe pe care Guvernul le are de gestionat

Măsuri fiscale dure anunţate de premierul Ilie Bolojan. Cota generală a TVA crește la 21%, accizele la alcool, combustibil și tutun cresc cu 10%, iar salariile și pensiile din sistemul public rămân plafonate anul viitor, potrivit TVRInfo.Toate vor fi adoptate săptămâna viitoare, prin asumarea răspunderii Guvernului în Parlament. Apoi se va trece la reduceri de cheltuieli şi reforme în companiile de stat şi administraţia publică.
Deficitul și absorbția fondurilor europene sunt cele două urgențe pe care Guvernul le are de gestionat în perioada următoare, a precizat premierul.
”Suntem în ceasul al 10-lea, al 11-lea și nu trebuie să stăm până în ultimul ceas când suntem total cu spatele la zid. Trebuie să le explicăm oamenilor cât de gravă este situația: din 100 de lei care au fost încasați din taxele și impozitele de la cetățenii României, România a cheltuit cam 132 de lei, deci cu 32 de lei în plus pe care evident că i-a împrumutat”, a explicat Bolojan.
Premierul Ilie Bolojan a anunțat că ajustarea propusă de Guvern este un mix de creșteri de venituri, reduceri de cheltuieli și eșalonări și prioritizări de investiții în așa fel încât în trei etape în această vară ”să reușim să venim cu trei pachete care până la finalul acestei veri să completeze aceste măsuri.”
”Să răspundem unei urgențe în această primă etapă (…). Cel de-al doilea pachet care va fi adoptat la finalul lunii iulie este un pachet care va completa aceste prime măsuri pe care le propunem, dar care se va concentra pe corectarea nedreptăților, a inechităților și pe îndeplinirea jaloanelor astfel încât să putem accesa fondurile europene. Principalele propuneri pe care acest pachet care va fi pus în transparență decizională în cursul zilei de mâine le va cuprinde – cu precizarea că ne propunem ca până la finalul acestei săptămâni să facem consultările publice de rigoare și, cel mai târziu, marțea viitoare, când avem ședința miniștrilor de Finanțe din Uniunea Europeană, să avem acest pachet adoptat și ne propunem să îl punem în practică prin asumarea răspunderii Guvernului în cursul săptămânii viitoare. (…) Vom reașeza TVA la 2 cote. Astăzi avem 3 cote de 5, 9 și 19. Cele două cote propuse sunt de 11% și 21%. La cota redusă rămân medicamentele, alimentele, apa pentru irigații, cărțile, lemnele de foc și energia termică. Propunem, de asemenea, ca și HoReCa să rămână la acest nivel”, a explicat premierul.
De asemenea, premierul a mai precizat că o altă măsură este creșterea accizelor cu 10% pentru băuturi alcoolice, pentru combustibili și pentru țigări.
Premierul a anunțat că va crește numărul contributorilor la CNAS. Măsurile înseamnă două direcții, aplicare contribuții la pensiile de peste 3.000 de lei și eliminarea unor excepții în așa fel încât să creștem de la puțin peste 6 milioane la 8 milioane de contribuabili. (…) La o pensie de 4.000 de lei, se va plăti diferența de la 4.000 la 3.000, adică 100 de lei.
Bolojan a mai menționat că de la 1 ianuarie va crește impozitul pe dividente de la 10 la 16%. Toate celelalte măsuri precizate ar urma să intre în vigoare de la 1 august.
Premierul a menționat că profiturile băncilor vor fi taxate suplimentar, vor fi suprataxate toate câștigurile din jocuri de noroc, se va propune o măsură temporară ca și anul viitor pensiile și salariile să rămâne plafonate, creșterea normei didactive cu 2 ore în preuniversitar și universitar.
”În etapa a 2-a, până la sfârșitul lunii iulie, vom veni cu completări care țin de câteva elemente foarte importante legate de pensiile speciale, care este jalon din PNRR, de reforma instituțiilor autofinanțate prin reducerea cheltuielilor și reorganizări, gândiți-vă la ASF, ANCOM, ANRE, reforma companiilor de stat în sensul de cheltuieli mai eficiente, reducerea subvențiilor și asigurarea transparenței și performanței acestor companii, reforma cheltuielilor la nivelul administrației publice locale, reanalizarea unor sporuri care sunt aplicate în cascadă. (…) De asemenea, tot în acest pachet vom actualiza redevențele și valorifica mai bine activele statului. La acest al 2-lea pachet vom lucra în următoarele 2 săptămâni, se lucrează și în prezent, dar ne-am concentrat pe acest prim pachet, în așa fel încât să venim cu aceste completări și practic să luăm măsurile care sunt necesare…”, a declarat Ilie Bolojan în cadrul conferinței de presă.