Nicoleta Dumitrescu

Potrivit unuia dintre cei cinci vicepremieri ai Guvernului Bolojan, dacă nu s-ar fi adoptat rapid primul program de măsuri fiscale, România risca să ajungă într-o situație de criză economică similară Greciei, așa cum a fost în urmă cu 15 ani, mai mult decât atât, un euro ar fi ajuns să fie cumpărat cu șase lei românești, iar șomajul, la nivel național, să urce chiar la 30%!
Un scenariu mai mult decât sumbru, tocmai de aceea, acum, așa cum deja s-a anunțat, pachetul doi de măsuri fiscale se va axa pe reforma companiilor de stat, inclusiv pe reducerea unora dintre salariile șefilor acestor companii. Având în vedere faptul că răsfățul pecuniar de la companiile de stat, și nu numai, a fost, în ultimele decenii, un fel de moștenire cu circuit închis, din partea partidelor care au deținut puterea tot pentru oameni de-ai lor, se pune întrebarea de ce premieri, miniștri, lideri de partid au tot consfințit să existe această realitate revoltătoare. O realitate în care șefii regiilor autonome au lefuri lunare mai mari decât un ministru ori șeful statului, sporurile sunt ”fără număr”, ba, așa cum s-a descoperite zilele trecute, beneficiau de ”spor de femeie”, stabilit pentru conducerea unei societăți, chiar și… bărbații!
Acum, unii dintre foștii miniștri se tot arată stupefiați de sumele cu multe zerouri încasate lunar de unii șefi. Numai că mirarea este un pic cam exagerată, având în vedere faptul că, de regulă, așa cum se știe, anumiți directori sunt puși în funcție doar cu susținerea partidelor, iar împărțeala funcțiilor bănoase se face în așa fel încât nicio formațiune politică să nu se plângă, ulterior, că ”omul” lor nu a mai prins loc. Prin urmare, după ce și acești șefi de companii se vor trezi cu lefurile tăiate, vor trece și ei la acțiuni de protest, așa cum, deja, organizează, de vreo două săptămâni încoace, bugetarii cărora le-au fost diminuate sporurile pe care le primeau pentru muncă în condiții vătămătoare? Cu siguranță, la obrazul lor subțire, nu vor sta ei în fața Guvernului ca să-i bată soarele în cap, pe caniculă! Mai mult ca sigur, vor da ceva telefoane, pe la șefii de partid, pentru a-i atenționa că ”nu așa le-a fost înțelegerea”! Oricum, nu e cazul ca acestora să le plângă cineva de milă, având în vedere conturile deja rotunjite. Mai degrabă, plini de îndrăzneală, vor avea curajul să atace decizia de tăiere a lefurilor inclusiv în instanță, așa cum este cazul unui fost director de la Romsilva, care a dat în judecată fostul loc de muncă, solicitând și despăgubiri cu dobândă, pentru că nu i s-a mai prelungit contractul individual de muncă, după ce s-a reangajat, după ce primise bonusul de pensionare de 10.000 de euro, tot într-o funcție de conducere! Și câte astfel de exemple nu sunt în România, pe la regiile și companiile de stat, despre care aveau știință, evident, și partidele, având în vedere că funcțiile de conducere se împart, întotdeauna, între partidele care-și împart, la rândul lor, puterea. Moștenirea cu circuit închis a funcționat mereu, o dată la patru ani, după alegeri, când partidele au avut grijă, prin negociere, să-și împartă tot ceea ce a fost de împărțit, mai ales funcții plătite gras! Numai că acest lcru nu va fi recunoscut niciodată de către politicieni și asta întrucât ar însemna să-și spele rufele bucătăriei de campanie în văzul lumii! Or, acest lucru nu-l vor face niciodată!