Navetiștii și călătorii din Dubai ar putea avea în curând o nouă modalitate de a evita traficul: taxiurile aeriene. Compania Joby Aviation a realizat primul zbor de test al taxiului său aerian complet electric în emirat, un moment de referință în eforturile orașului de a integra transportul aerian în rețelele de mobilitate existente, posibil chiar de anul viitor, a relatat Agenția Reuters, preluată de Agerpres.
Joby speră ca taxiurile sale aeriene să reducă presiunea asupra transportului terestru existent și să le ofere călătorilor o alternativă mai rapidă, în condițiile în care Dubaiul se confruntă cu o congestie rutieră tot mai mare. „Vrem să schimbăm modul în care oamenii fac naveta”, a declarat Anthony Khoury, directorul general al Joby pentru EAU. Compania estimează că o călătorie de la principalul aeroport al Dubaiului, DXB, până pe insula Palm Jumeirah va dura la bordul taxiulurilor sale aeriene aproximativ 12 minute. Același drum durează 45 de minute cu mașina. DXB, Aeroportul Internațional Dubai, este cel mai mare aeroport din lume raportat la numărul de călători internaționali care îl tranzitează anual.
Deși ambiția pe termen lung a Joby este ca taxiurile sale aeriene să devină „accesibile pentru toată lumea”, Khoury recunoaște că, la început, prețurile vor fi probabil orientate către călătorii cu venituri mai ridicate. „Ca în cazul oricărei tehnologii noi, primele faze vor fi puțin mai premium”, spune acesta.
Zborul demonstrativ a avut loc luni, într-o zonă izolată de deșert, la sud-est de centrul Dubaiului, și a fost conceput pentru a simula o călătorie tipică cu un taxi aerian.
În cadrul unei ceremonii la care au participat oficiali guvernamentali de rang înalt, directori din domeniul transporturilor și reprezentanți ai companiei, aeronava experimentală a realizat o decolare verticală, a zburat câțiva kilometri, apoi a revenit pentru o aterizare verticală.
Taxiul aerian Joby, aeronava emblematică de tip eVTOL („electric Vertical Take-Off and Landing”) dezvoltată de compania californiană, poate parcurge distanțe de până la 160 de kilometri, cu viteze care pot ajunge la 320 km/h. Complet electric, cu emisii operaționale zero, taxiul aerian Joby este conceput să fie atât ecologic, cât și suficient de silențios pentru a putea fi utilizat comercial în zonele urbane dense. „Va zbura prin oraș, lângă zone rezidențiale, și sperăm ca oamenii din apropiere să nu-l observe”, a spus Khoury.
Deși aeronavele eVTOL precum cea a Joby sunt prezentate drept viitorul mobilității aeriene urbane, industria se confruntă încă cu obstacole majore – inclusiv obținerea aprobărilor de reglementare și dezvoltarea unei infrastructuri suficiente de vertiporturi (zone de decolare și aterizare verticale).
Compania intenționează să inaugureze serviciul comercial de taxiuri aeriene al emiratului în 2026, cu patru vertiporturi inițiale situate la Aeroportul Internațional Dubai, la Palm Jumeirah, în centrul orașului Dubai și la Dubai Marina.