• Premierul Ilie Bolojan le-a promis românilor că această ­perioadă va fi limitată și că vor fi ­într-o situație mai bună la ­sfârșitul anului viitor

Guvernul Bolojan și-a angajat, luni, răspunderea în Parlament pe primul pachet fiscal pentru reducerea deficitului. Având în vedere că Parlamentul a intrat la sfârşitul lunii iunie în vacanţă, pentru desfăşurarea procedurii referitoare la angajarea răspunderii Guvernului asupra proiectului de lege privind unele măsuri fiscal-bugetare, senatorii şi deputaţii au fost convocaţi într-o sesiune extraordinară, potrivit TVRInfo.
“Vin astăzi în fața dumneavoastră și a tuturor românilor care ne urmăresc pentru a angaja răspunderea Guvernului României pentru primul pachet de măsuri fiscale și bugetare. Un pachet de măsuri pe care suntem nevoiți să le luăm într-o perioadă foarte scurtă. Nu este un gest ușor, nici pentru mine, nici pentru colegii mei, înțelegând greutățile care vor apărea ca urmare a acestui pachet, pentru cetățenii țării noastre. Este însă o urgență națională și un act de responsabilitate. România are nevoie de colectarea acumulărilor negative, iar acest pachet este începutul. Nu suntem încă în ceasul al XII-lea. Suntem, însă, la limită. Și suntem aici pentru a evita acest scenariu, pentru ca România să renască economic și să prospere în următorii ani.
Nu este ușor, dar este o urgență națională. Direcțiile de acțiune rămân: ordine în finanțe, buna guvernare și respectul pentru cetățeni – care începe cu a le spune adevărul și a asuma responsabilitatea.
Ne așteaptă așa-zisul junk, titlu de țară nerecomandată, care se traduce: Dacă România ajunge aici, consecințe: taxe mult mai mari, prețuri mai mari, dobânzi la credite mai mari pentru stat și cetățeni, o presiune mai mare pentru reducerea locurilor de muncă din sectorul bugetar și fonduri europene blocate. Țara noastră s-ar afla în urmă cu 15 ani, într-una din cele mai grele situații de instabilitate economică și politică. Fiecare român ar fi afectat de consecințe. Suntem la limită, pentru a evita acest scenariu. Știu că aceste măsuri nu sunt populare, le mulțumesc românilor. Această perioadă va fi limitată. Vom fi într-o situație mai bună la sfârșitul anului viitor”, a spus premierul Ilie Bolojan în plenul Parlamentului.
Primul pachet de măsuri vizează: reorganizarea TVA-cota standard urmând a fi de 21%, cota redusă de 11% (pentru alimente de bază, medicamente, lemn de foc, cărţi, canalizare, energie termică, HoReCa – temporar); creșterea necesară a unor accize, introducerea CASS pentru pensii peste 3.000 de lei, taxarea capitalurilor mari, înghețarea unor cheltuieli bugetare (în 2026 nu se pot majora salariile și pensiile); titularii din Educație nu-și pierd locurile de muncă, bursele nu dispar, dar se vor acorda doar pentru merite reale.
Potrivit Executivului, principalele amendamente aprobate au în vedere introducerea, de la 1 august 2025, a obligaţiei de plată a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din pensii, pentru partea care depăşeşte suma de 3.000 lei lunar, se va aplica temporar, până la 1 ianuarie 2028. De asemenea, contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată se stabileşte prin deducerea din venitul brut a plafonului lunar de 3.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie.
”Pentru categoriile de persoane pentru care s-a eliminat excepţia de la plata CASS, această contribuţie se va reţine la sursă de către serviciile deconcentrate ale Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale, fără a fi nevoie de depunerea declaraţiilor de venit”, spune Guvernul. ”În cazul coasiguraţilor (soţ, soţie, părinţi fără venituri proprii), pentru dobândirea calităţii de asigurat, se propune plata CASS prin depunerea unei declaraţii de venit prin care se exercită opţiunea, cu plata contribuţiei în două tranşe după cum urmează: 25% din contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată, la data depunerii declaraţiei prin care se exercită opţiunea; 75% din contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui în care s-a exercitat opţiunea”, precizează Executivul. Guvernul mai anunţă reducerea ­finanţării partidelor politice în anul 2026 cu 40% comparativ cu anul 2024.
”În ceea ce priveşte domeniul educaţiei, au fost adoptate următoarele amendamente: mamele minore reintegrate într-o unitate de învăţământ vor beneficia în continuare de o bursă lunară în cuantum de 700 de lei pe perioada desfăşurării activităţilor didactice, cu condiţia frecventării orelor de curs. Personalul didactic de conducere, de îndrumare şi control va putea fi degrevat de norma didactică de predare, după cum urmează: Personalul didactic de conducere al unităţilor de educaţie extraşcolară, casele corpului didactic, centrele judeţene de resurse şi asistenţă educaţională/Centrul Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională şi centrele de excelenţă, cu până la 30% din norma didactică de predare-învăţare-evaluare, în conformitate cu prevederile normelor metodologice aprobate prin hotărâre a guvernului, iniţiată de Ministerul Educaţiei şi Cercetării în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ. Personalul didactic de conducere din unităţile de învăţământ preuniversitar, personalul didactic de conducere, de îndrumare şi control din inspectoratele şcolare judeţene/Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, cu până la 50% din norma didactică de predare-învăţare-evaluare, în conformitate cu aceleaşi norme metodologice. Parţial, pentru persoanele desemnate de federaţiile sindicale reprezentative la nivel de sector de negociere colectivă învăţământ preuniversitar, ca urmare a participării acestora la procesul de monitorizare şi evaluare a calităţii sistemului de învăţământ. Numărul persoanelor desemnate de federaţiile sindicale ­reprezentative la nivel de sector de negociere colectivă ­învăţământ preuniversitar, degrevate de norma didactică, precum şi atribuţiile acestora se stabilesc prin hotărâre de guvern”.
”În contextul obligaţiei Guvernului de a asigura dreptul constituţional privind păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii etnice, culturale, lingvistice şi religioase şi principiile de egalitate şi de nediscriminare, numărul de copii pentru formaţiunile de studiu (grupe sau clase) în ceea ce priveşte învăţământul cu predare în limbile minorităţilor naţionale, precum şi învăţământul cu predare în limba română organizat în unităţi administrativ-teritoriale în care o minoritate naţională constituie majoritatea populaţiei se organizează astfel: unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, cu un număr minim de antepreşcolari/preşcolari/elevi echivalent cu 60% din numărul standard; formaţiunile de studiu, grupe sau clase cuprind un număr de antepreşcolari/ preşcolari/elevi echivalent cu 80% din numărul standard”, se mai arată în comunicat.
Executivul anunţă şi majorarea cotelor de impunere asupra veniturilor obţinute din jocuri de noroc cu procente cuprinse între 30% şi 40%:a) Impozitarea pentru operatori va creşte de la 21% – la 30%;b) Impozitarea pentru jucători va creşte de la 3% la 4% (taxa de retragere a banilor);c) Creşte cu 30% taxa pe aparat;d) Se introduce obligativitatea producătorilor de a instala GPS-uri în toate aparatele.
Impactul bugetar estimat ca urmare a aplicării modificărilor operate în domeniul jocurilor de noroc este de aproximativ 500 de milioane lei în anul 2025 şi de peste 1 miliard de lei în anul 2026. Măsurile incluse în proiectul de lege privind unele măsuri fiscal-bugetare are ca scop stabilizarea finanţelor publice în 2025–2026, creşterea credibilităţii macroeconomice şi reformarea structurii fiscale.
În același cadru, premierul Ilie Bolojan a mai spus : “Sunt un premier cu mandatul pe masă. În caz contrar, eu nu voi mai fi prim-ministru. Toate măsurile vor aduce echitate și dreptate. Promisiunea mea: vom face ordine în finanțe “. Acesta a adresat un apel către politicieni: “Vă rog să vă susțineți colegii pe care i-ați trimis în guvern, să facă reforme. Dacă țineți la România, spuneți-le românilor adevărul”. De asemenea, a adresat un apel și către toți românii:” Suntem conștienți că aceste măsuri se vor resimți în viața a unui număr mare de cetățeni. Lucrăm cu toată energia pentru a atenua efectele. Nu cerem confirmări, vă cerem o corectă evaluare și răbdarea de a înțelege că lucrurile nu pot fi rezolvate de pe o zi pe alta. Timpul va confirma. Astăzi facem ce trebuia făcut de ieri”.