Nicoleta Dumitrescu
Ieri, cu câteva ore înainte de primul test pe care l-a avut de trecut premierul Ilie Bolojan- și anume dezbaterea și supunerea la vot, în plenul Parlamentului, a moţiunii de cenzură depusă împotriva noului Guvern-, și președintele țării, Nicușor Dan, a organizat o conferință de presă ce a reprezentat prima ieșire în public a acestuia după ce Executivul și-a asumat primul pachet de măsuri fiscale, din cele trei deja anunțate, pentru acoperirea găurii de la bugetul statului.
Trebuie menționat faptul că declarațiile șefului statului – mai ales în contextul în care, după cum se știe, în campania pentru alegerile prezidențiale acesta își pusese semnătura pe o bucată de hârtie pe care scria că nu se va majora TVA – au fost făcute mai degrabă într-o notă de… diplomație. Cât să se lase să se înțeleagă faptul că atât Administrația Prezidențială, cât și Guvernul, având noi șefi, au nevoie de acea încredere care trebuie oferită oricui atunci când se află la început de drum, mai ales când vine vorba despre măsuri fiscale, considerate și nepopulare. Însă, ulterior, nu a ezitat să scoată în evidență și cauzele pentru care a fost necesară luarea acestor măsuri fiscale care, a punctat acesta, ”sunt temporare”, precizând, totodată, și că ”economia românească are capacitatea de a se redresa rapid”. În mod concret, acesta a explicat că își menține, în continuare, opinia că deficitul bugetar poate fi corectat și fără majorarea TVA, dar că măsurile acestea sunt …atributul Guvernului. ”Vreau să asigur investitorii și piețele financiare că suntem oameni serioși. Am promis că facem reformele, le vom face pentru ca situația financiară a României să se redreseze”, a mai spus șeful statului, anunțând că inclusiv Administrația Prezidențială va fi solidară în ceea ce privește tăierile. Astfel, și Cotroceniul va contribui la efortul de austeritate, impus la nivel național, printr-o reducere a cheltuielilor, Nicușor Dan anunțând că a propus o reducere a bugetului propriu al Administrației Prezidențiale cu 20%, pentru a participa la ceea ce a numit acesta drept ”efort colectiv”. Ceea ce a mai declarat noul șef de la Cotroceni a fost și faptul că noi toți, ca societate, plătim acum pentru niște legi extrem de proaste, date de-a lungul anilor, în discuție, ca exemplu în acest sens, fiind aduse inclusiv pensiile magistraților. Astfel, potrivit șefului statului, a fost o greșeală a politicului faptul că s-a ajuns acum ca, în cazul magistraților, pensia să fie mai mare decât salariul, punctând și faptul că ”au fost mesaje heirupiste, care au făcut ca zona de magistrați și procurori să iasă la pensie”.
Ca o concluzie, noul șef de la Cotroceni dă asigurări că toate pachetele fiscale, care sunt temporare, sunt făcute de ”oameni serioși”, ceea ce poate însemna că aceștia și-au asumat atât rolul de a coase gaura formată în bugetul statului, dar și ca acesta să nu mai rămână golit de fonduri! E de văzut, ca atare, dacă, într-adevăr, măsurile gândite își vor dovedi și efectul scontat, dar, mai ales, dacă la această contribuție la ceea ceea ce se dorește a fi ”efortul de austeritate” vor contribui, până la urmă, și pensionarii speciali, inclusiv toți cei care, ”plantați” politic prin tot felul de comitete și comiții, încasează lunar cât un român de rând în doi-trei ani, dacă nu și mai mult! Pe de altă parte, e de văzut și dacă aceste măsuri vor avea caracter temporar, având în vedere faptul că nu este pentru prima dată când populația a fost constrânsă, tot de la nivel guvernamental, să strângă cureaua, așa cum a fost în anul 2010, când ”Legile austerității” de la acea vreme au impus reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor și recalcularea unor categorii de pensii.