Consiliul Superior al Magistraturii a transmis, într-un comunicat de presă, că România se situează spre finalul clasamentului european privind veniturile nete ale judecătorilor la început de carieră, potrivit unei analize a Comisiei Europene pentru Eficiența Justiției (CEPEJ), publicate în iulie 2025, citată de Hotnews.
„Referitor la venitul net al unui judecător la început de carieră, cu includerea tuturor sporurilor, România se află pe locul 22 din 27 de ţări”, precizează CSM, care menționează că poziția este similară cu cea a Greciei, Sloveniei și Croației.
„Poziţiile aflate în faţa României prezintă deja o diferenţă de salarizare de peste 20-30% în plus net/lună, respectiv Polonia, Lituania şi Bulgaria”, precizează CSM.
Potrivit aceleiași surse, venitul brut lunar al judecătorilor debutanți plasează România pe locul 20 din 27, la același nivel cu Lituania. Primele locuri sunt ocupate de Irlanda, Danemarca și Malta.
Studiul CEPEJ include date din aproximativ 27 de state membre UE și analizează atât veniturile brute, cât și cele nete ale judecătorilor.
CSM precizează că, dintr-un total de 5.345 de posturi prevăzute în schema națională, 2.463 (circa 46%) sunt la nivelul judecătoriilor. Veniturile cresc în funcție de gradul instanței: judecătorii cu grad de tribunal au salarii cu 11% mai mari decât cei de judecătorie, iar cei de la curțile de apel au cu 13% mai mult decât cei de la tribunale.
Potrivit CSM, „se observă în mod facil din statistica prezentată în studiul CEPEJ din 2025 că, în ceea ce priveşte venitul net al judecătorilor în România, cu includerea tuturor sporurilor, acesta se situează spre finalul statisticii, România fiind precedată de alte 21 de ţări în care veniturile nete sunt considerabil mai mari”.