Semnal de alarmă pentru părinţii care au copii mai mici de un an! Sugarii au un risc crescut de deshidratare severă şi chiar de moarte subită din cauza caniculei, avertizeaza medicii. Dacă afară sunt peste 36 de grade, cât e temperatura normală a corpului, bebeluşii pierd apa din corp mult mai rapid şi mai uşor decât adulţii, potrivit TVRInfo.
Chiar dacă doarme sub umbrelă, mângâiat de briza răcoritoare a mării, chiar dacă este plimbat cu un cărucior cu protecţie sau poartă pălăriuţă, un sugar poate să se deshidrateze imediat pe căldura din aceste zile. Mai ales între orele 12.00 şi 16.00, chiar sub o perdea de nori, copilul mic aflat pe plajă pierde cantităţi impresionate de lichide, avertizează profesorul de pediatrie Mihai Craiu. Iar dacă părinţii nu iau rapid măsuri, riscul e major.
Mihai Craiu, medic primar pediatru, a declarat:”Un copil, deshidratat, de obicei, nu pare foarte bolnav până când e grav. Cei mici par mai cuminţi decât de obicei, mai somnoroşi, şi atunci părinţele zice, ah, doarme, şi îl lasă să doarmă. Pot să apară tulburări de ritm cardiac sau alte afecţiuni ameninţătare de viaţă. Există morţi subite prin deshidratare, chiar la un copil care nu pare bolnav”.
Pe pagina „Spitalul Virtual pentru Copii”, profesorul Craiu descrie si semnele deshidratării severe. Bebelușul arată foarte încercănat și are ochii înfundați în orbite, o adâncitură pe cap, buzele și limba uscate, respirația mai rapidă, nu poate fi calmat și urinează mult mai puțin.
Dr. Diana Zaharia, medic-şef camera de gardă, Spitalul de Copii ,,Victor Gomoiu” Bucureşti precizează pe aceeași temă: “Un sugar trebuie să urineze, la 3-4 ore mama trebuie să schimbe un pampers. Întotdeauna punem mâna pe capul copilului şi la nivelul fontanelei. Observăm dacă este deprimată. Deprimată înseamnă că are o găurică, în momentul în care punem mâna pe ea, ne intră la propriu degeţelele. Nu trebuie să fie nici bombată, dar nici deprimată. E foarte important. În momentul când copilul nu plânge cu lacrimi este tot un semn de deshidratare. Când este apatic, nu reuşesc părinţii să-l trezească sau este prea agitat. Punem mâna pe burtica lui, iar pielea rămâne ca o cocă”.
Mulţi părinţi nu ştiu cât de mare este riscul, chiar şi la umbră, şi scot bebeluşii la plimbare la ora când temperatura atinge cote critice.