BNR a adăugat în luna iunie peste 2,6 miliarde de euro la rezervele României, după ce în trecutul recent a cheltuit miliarde pentru a opri deprecierea puternică a leului, arată datele publicate ieri de Banca Națională, potrivit Hotnews.
În cursul lunii iunie au intrat în rezervă 6,1 miliarde de euro și au ieșit 3,4 miliarde (reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit la BNR; plăți de rate și dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută și altele). Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 9,3 miliarde euro. Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 30 iunie 2025 au fost de 67,62 mld. euro, faţă de 65,35 mld euro la 31 mai 2025. Plăţile scadente în luna iulie 2025 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor, însumează circa 476 milioane euro.
Reamintim că în decembrie, Banca Națională a cheltuit peste 7 miliarde de euro din rezerva valutară, iar în aprilie alte 6,66 miliarde, potrivit datelor publicate de Banca Centrală. BNR nu comentează public nici frecvența, nici sumele cu care intervine pe piața valutară pentru a apăra un anumit nivel al cursului, dar guvernatorul a admis că leul este supra-evaluat „cu circa 5%”. Raportul anual recent publicat de Banca Națională a României (BNR) arată o schimbare notabilă în strategia de gestionare a rezervelor valutare, marcând o reorientare către o expunere semnificativ sporită pe dolarul american, în detrimentul euro și al altor valute. Această decizie strategică, alături de o diminuare a deținerilor de numerar, a contribuit la un profit remarcabil de aproape 4 miliarde de lei în 2024, depășind cu 1,4 miliarde de lei performanța anului precedent.