BNR a decis menținerea ratei dobânzii de politică monetară la 6,5% pe an, în contextul unei inflații în creștere și al stagnării economice, anticipând o majorare temporară a inflației în următoarele luni din cauza măsurilor fiscale, dar mizând pe efecte dezinflaționiste pe termen mediu, potrivit Mediafax.
Potrivit unui comunicat al BNR, rata anuală a inflației s-a menținut în aprilie 2025 la 4,85 la sută, față de 4,86 la sută în martie, și a crescut în mai la 5,45 la sută. Avansul față de finele trimestrului I 2025 este rezultanta continuării accelerării creșterii prețurilor alimentelor și energiei, care a devansat consistent ca impact noile scăderi de dinamică consemnate pe segmentele combustibili și produse din tutun și la nivelul subcomponentei mărfurilor nealimentare a inflației de bază, arată banca.
BNR notează că activitatea economică a stagnat în trimestrul I 2025, după ce a crescut cu 0,5 în precedentele trei luni (variație trimestrială), evoluție ce face probabilă o deschidere mai evidentă a deficitului de cerere agregată în acest interval comparativ cu cea anticipată.
Față de aceeași perioadă a anului trecut, avansul PIB a înregistrat o nouă scădere în T1 2025, la 0,3 la sută, de la 0,5 la sută în ultimul trimestru din 2024.
Cele mai recente date și analize indică o creștere moderată a economiei în termeni trimestriali în trimestrul II 2025, în linie cu previziunile precedente, în condițiile unor evoluții eterogene la nivelul componentelor cererii agregate și al sectoarelor majore față de perioada similară a anului anterior.
Potrivit actualelor evaluări, rata anuală a inflației va crește considerabil în următoarele luni, sub impactul tranzitoriu al expirării schemei de plafonare a prețului la energia electrică și al majorării începând cu 1 august a cotelor TVA și a accizelor, urcând astfel mult deasupra valorilor indicate de prognoza din mai 2025 pe orizontul scurt de timp, notează BNR.
Următoarea ședință a CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 8 august 2025.