1 din 4 adolescenți din România a încercat jocuri de noroc, cel puțin o dată. Mai grav este că mulți dintre ei au început să joace înainte de a împlini 14 ani, deși legea spune că trebuie să ai minimum 18 ani. O arată un studio, potrivit TVRInfo.
Un sfert dintre respondenți au declarat că au început să joace înainte de 14 ani, cu un vârf de inițiere la 16 ani. Din datele studiului reiese că băieții sunt de două ori mai dispuși să joace jocuri de noroc, comparativ cu fetele, iar adolescenții din mediul rural au un contact relativ mai mare cu jocurile de noroc decât cei din urban.
Studiul realizat la nivel național, pe un eșantion de 942 respondenți, cu o marjă de erore de 3,2%, mai arată că tinerii care nu au 18 împliniți și nu au acces la jocurile de noroc, recurg la tot felul de tertipuri. Studiul sugerează ridicarea vârstei minime la 21 de ani și o îmbunătățire a sistemului de verificare a vârstei şi identității.
Vlad Bujdei-Tebeică, coordonator al studiului, director CeSIP, a declarat: “Potrivit datelor noastre, tinerii au o predispunere mult mai mare de a juca online pentru că le este mult mai ușor să treacă peste barierele care ne sunt impuse de formă, pentru că ele de fapt nu sunt suficiente că să stopeze accesul minorilor la jocurile de noroc. Ca urmare, au acces și în agenții. Acest lucru se întâmplă în comunitățile foarte mici, unde tinerii se cunosc cu persoanele care gestionează agențiile respective”.
Psihologii spun că o astfel de dependență deprinsă din adolescență are repercusiuni extrem de grave pe termen lung. Keren Rosner, psiholog, a declarat: În general, acești copii dacă nu sunt ajutați vor ajunge viitori dependenți de jocuri de noroc, viața lor și destinul vor fi total diferite de cele proiectate, pentru că dependența te ține legat de jocurile de noroc și toată viață mentală este proiectată în a face rost de bani și a merge să joci. E o preocupare permanentă, care distruge viață pentru că totul se învârte în jurul acestei adicții”.