Mai mult de trei sferturi dintre români (85%) se consideră persoane religioase, arată cel mai recent sondaj realizat de INSCOP Research, în parteneriat cu Informat.ro și Strategic Thinking Group, potrivit TVRInfo. Totuși, comportamentul religios activ este mai redus: doar 30,6% dintre respondenți declară că merg la biserică cel puțin o dată pe săptămână. Religiozitatea este mai pronunțată în rândul: votanților AUR (97%); persoanelor cu studii primare (97%); locuitorilor din mediul rural (93%).
În schimb, cei care declară că nu sunt religioși sunt mai numeroși în rândul: tinerilor sub 30 de ani (23%); persoanelor cu studii superioare (30%); votanților USR (36%); locuitorilor din București (29%) și ai orașelor mari (22%). Iată și alte concluzii interesante ale sondajului: 25,4% merg la biserică doar la marile sărbători; 23% merg o dată pe săptămână; 19,4% merg foarte rar; 17,1% merg cel puțin o dată pe lună; 7,6% merg de mai multe ori pe săptămână ; 6,8% nu merg niciodată. Frecvența ridicată a participării la slujbe este mai frecventă în rândul: votanților PSD (30%) și AUR (31%); persoanelor din orașe mici; persoanelor cu studii primare; angajaților la stat.
De cealaltă parte, cei care merg foarte rar sau deloc sunt mai numeroși în rândul:votanților USR; locuitorilor din marile orașe; persoanelor cu studii superioare. „Religiozitatea românilor este una culturală și identitară. Chiar dacă nu toți sunt practicanți activi, mulți o consideră parte din propria identitate”, a explicat Remus Ștefureac, director general INSCOP. „Chiar dacă nu reflectă comportamente pioase, simplul fapt că aproape jumătate dintre români declară că mersul la biserică e important ne spune mult despre atitudinea generală față de religie”, a adăugat și Darie Cristea, director de cercetare.