Nicoleta Dumitrescu

După o zi de 4 mai 2025 unică prin faptul că românii au fost la vot după ce precedentul scrutin al alegerilor prezidențiale a fost, în premieră națională, anulat, orele scurse după închiderea urnelor, necesare pentru numărarea voturilor, prelungite mult în noapte către zori, până au venit și rezultatele din diasporă, au consemnat un nou capitol unicat în istoria recentă a politicii din România.
În fapt, erau previzibile unele variante de potențiale nume care urmau să se califice în turul doi, însă, rezultatele primului tur pentru Cotroceni au spulberat toate strategiile partidelor care, în ultimele decenii, au tot avut candidați susținuți și trecuți pe buletinele de vot. Iar marea dilemă este următoarea: Cum de s-a putut ca George Simion, candidatul AUR, să obțină mai multe voturi decât totalul voturilor sale și ale lui Călin Georgescu din noiembrie 2024, respectiv aproape 41%? Cu siguranță, în spatele acestui scor pot fi foarte multe răspunsuri care pot atrage după ele și alte potențiale întrebări cărora cu greu le poate găsi cineva și un răspuns. Sub semnul certitudinii sunt însă o serie de aspecte. În primul rând, în calitate de candidat la aceste alegeri prezidențiale, liderul AUR a crescut mult ca imagine, în ceea ce privește potențialii votanți, pe fondul ”terenului” lăsat moștenire de Călin Georgescu, semnalul acestuia că George Simion este ”moștenitorul” său de drept în alegeri pentru Cotroceni fiind dat și confirmat, extrem de strategic, chiar în dimineața zilei de 4 mai, când au venit, fără consoarte, umăr la umăr, ca să pună buletinul de vot în urnă la aceeași secție de votare. O mișcare abilă, care a înflăcărat ”trezirea în conștiință” mai ales a acelora care s-au declarat sătui de ”aceiași politicieni”. Pentru că, de fapt, așa cum s-a și văzut de altfel, la acest scrutin, votul a fost exprimat și ca urmare a nedreptății, a furiei, a mâniei generate de vremurile în care trăim ca rezultat al atitudinii acelorași politicieni, sentimente acumulate și de care au parte mare parte dintre români, speculate și scoase în evidență, cu atât de multă abilitate, de Georgescu și Simion. De altfel, sfidarea politicienilor, care-și negociază și își împart, tot între ei, funcțiile și privilegiile, multiplicată de la un an la altul, reprezintă alt posibil răspuns al rezultatului votului din 4 mai 2025. Așa cum un posibil răspuns este inclusiv și faptul că un candidat cu statut de independent pe buletinul de vot, și anume Nicușor Dan, a reușit să-l depășească la numărul de voturi obținute pe Crin Antonescu, susținut de trei partide, aflate și în coaliția de la guvernare, și să ajungă în turul doi, la alegerile din 18 mai.
Prin urmare, sub semnul certitudinii este faptul că, din nou, românii au taxat prin vot politicienii care au venit, iar, în fața lor, cu aceleași promisiuni și sloganuri vechi, deși, după anularea alegerilor din noiembrie 2024, aceștia, spășiți, spuneau că au învățat lecția dată de către electorat. Din păcate, însă, după cum iarăși s-a văzut, greșeala a fost recunoscută până în momentul în care s-a considerat că este cazul să se aplice vechea metodă ”la vremuri noi, tot noi!”. În concluzie, rămâne de văzut cum și în ce fel își vor învăța lecțiile marile partide care credeau că vor avea candidat în turul doi pentru obținerea celei mai importante funcții în stat, măcar de data aceasta!