Euro mai scump înseamnă şi medicamente mai scumpe. Fabricanții şi importatorii avertizează că unele produse ar putea costa mai mult cu până la 25%. Există şi riscul ca anumite tratamente să fie de negăsit. Iar afectate de această situaţie vor fi în primul rând persoanele cu boli cronice.
Medicamentele se află pe lista produselor care s-ar putea scumpi în urma deprecierii leului în faţa euro. Acest lucru i-a făcut pe cei dependenţi de tratamente medicale să-şi asigure necesarul pentru următoarele luni, potrivit Mediafax.
Vasile Barbu, președinte al Asociației pentru Protecția Pacienților, a declarat: “Noi am constatat încă de a doua zi, a treia zi, că există această tendință. S-a creat un pic de panică. Oamenii sunt îngrijorați, pe de o parte, unii care nu își permit să plătească mai mult pe medicamente și sunt îngrijorati de creșterea prețurilor. Alții sunt îngrijorați de dispariția medicamentelor. Unii dintre ei s-au dus la cabinetele medicilor de familie și au solicitat rețetele pe trei luni, alții și-au cumpărat efectiv”.
Primele care s-ar putea scumpi sunt medicamentele aduse din import. Acestea ar putea costa cu până la 25% mai mult, potrivit celor mai pesimiste voci din domeniu. Alţi prevăd o creştere a preţurilor de maximum zece procente. Şi există şi scenariul în care unele medicamente ar putea fi de negăsit o perioadă. Producătorii cer autorităţilor măsuri urgente. Vasile Barbu, președinte al Asociației pentru Protecția Pacienților, a mai precizat: “Dacă apare o diferență de 5%, 10%, neapărat trebuie compensate aceste pierderi, nu trebuie să aștepte până în ianuarie anul viitor, când se reașează prețurile. Neapărat să se intervină, să compenseze până la sfârșitul anului, pentru că dacă apar aceste diferențe mari de curs, producătorii vor bloca livrările. Există un risc real și am luat legătura cu o parte din cei care au autorizații de punere pe piață a medicamentelor în România și mi-au confirmat că ei nu pot să suporte nici 3% sau 5%”.