Aproape jumătate dintre români aruncă mâncarea gătită la gunoi, fără să calculeze câți bani au dat pe produsele aruncate. Îngrijorător este că acest comportament se menține și în 2025, în ciuda faptului că obiceiurile de cumpărare au rămas constante, comparativ cu anul trecut, potrivit unui studiu recent, citat de TVRInfo.
Aproximativ 83% dintre respondenți au declarat că fac cumpărături de câteva ori pe săptămână, iar 38% zilnic sau aproape zilnic. În timp ce risipa alimentară continuă să fie o problemă majoră.
Potrivit studiului, mâncarea gătită este preferată în meniul zilnic, în special în rândul femeilor și al persoanelor de peste 55 de ani. Tinerii, în schimb, preferă să comande sau să meargă la restaurant pentru a lua masa, ceea ce contribuie indirect la risipa alimentară.
România aruncă anual 2,5 milioane de tone de alimente, echivalentul a 150 de kilograme de persoană.
Majoritatea românilor declară că se confruntă săptămânal cu o risipă de bani, din cauza alimentelor pe care le aruncă. Cei mai mulți dintre respondenți au declarat că aruncă alimente în valoare de sub 50 de lei. În timp ce 3% depășesc pragul de 200 de lei. De obicei, tinerii aruncă cele mai multe alimente.
Studiul mai arată că mâncarea gătită ajunge tot mai des la coșul de gunoi, urmată de pâine și produse de panificație, fructe și legume.
Printre cauzele risipei alimentare se numără cumpărăturile în exces și prepararea unor cantități prea mari de mâncare, obiceiuri întâlnite în special în rândul adulților între 24 și 44 de ani.
Vestea bună este că majoritatea românilor aplică deja măsuri pentru combaterea risipei alimentare: depozitarea corectă a alimentelor, planificarea cumpărăturilor și estimarea corectă a porților se numără printre acestea.