Rata șomajului din țara noastră a coborât sub media europeană. Cu toate acestea, avem cel mai ridicat nivel al șomajului din Europa în rândul tinerilor cu vârste până în 25 de ani deși în România sunt peste 34.000 de posturi neocupate, potrivit TVRInfo.
Conform Eurostat, România are în jur de 450.000 de şomeri, ceea ce echivalează cu o rată de 5,5 procente, mult mai mică decât media europeană. În schimb, şomajul printre tinerii care au sub 25 de ani este cel mai ridicat din Uniune.
Rata șomajului în rândul persoanelor din această categorie depășește 26% în România. Aproape la fel de mare ca în Spania, dar mult peste țările vecine, Ungaria și Bulgaria.
George Butunoiu, specialist în resurse umane, a precizat: “Încă se poate trăi foarte bine în România, mai ales datorită faptului că mulți stau cu părinții, ceea ce în alte țări nu prea există. În țările nordice, de exemplu, imediat ce ai terminat liceul, la 18, 19 ani, toți pleacă de acasă. E o regulă. Să rămână acolo cineva cu părinții ar fi ceva de nemaivăzut”.
La rândul său, Mălina Voicu, sociolog, a declarat: “Rata șomajului nu este mare în România. Problema este a populației neocupate. Șomajul se calculează ca pondere a celor care nu au de lucru și sunt în căutarea unui loc de muncă. Ori noi avem o populație mare, mai ales în mediul rural, de persoane neocupate, adică persoane care nu își caută de lucru, deși nu au de lucru. Rata mică a șomajului maschează o problemă mai mare”.