Proprietarii mașinilor diesel care și-au scos filtrele de particule fără să le pese că poluează mai mult, ar putea fi obligați să le instaleze din nou. Va fi o cerință obligatorie pentru certificarea eliberată la Inspecția tehnică Periodică. Singură condiție este aprobarea unui nou regulament al Uniunii Europene aflat, deocamdată, în dezbatere, potrivit TVRInfo.
Nouă regulă propusă de Uniunea Europeană vizează în primul rând mașinile diesel. Cele care nu vor avea filtre de particule nu vor mai putea trece testul ITP.
În prezent, costul înlocuirii unui filtru de paricule poate ajunge până la 3.000 de euro, iar din cauza prețului ridicat, mulți șoferi aleg să le îndepărteze atunci când acesta se defectează.
Filtrele au rolul de a capta particulele de funingine din gazele de evacuare și de a le arde la temperaturi foarte mari. Pentru un autoturism folosit mai ales în oraș, filtrele începe să cadă după aproximativ 150.000 de kilometri. Eliminarea lor înseamnă mai multă poluare.
Oana Neneciu, coordonator platformă pentru măsurarea calităţii aerului, a precizat: ”Traficul este principala sursă de poluare per total, pe an, e undeva la 60% în marile orașe. Acest procent din poluare provine din trafic. Avem două direcții: oxizii de azot care sunt generați de mașini în urmă arderii motoarelor pe combustie și particulele în suspensie care sunt generate de mașini, cât și din exteriorul acestora, prin faptul că se ridică praful de pe carosabil”. Potrivit datelor oficiale, în țară noastră sunt înmatriculate aproape 11 milioane de mașini. Dintre acestea, aproape 7 milioane sunt mai vechi de 10 ani.
Acasă Actualitate Proprietarii maşinilor diesel care şi-au scos filtrele de particule ar putea fi...