Autoritățile din Insulele Baleare, teritoriu care aparține de Spania, au anunțat că vor înceta să mai folosească influenceri de pe rețelele sociale pentru a promova destinații populare, afirmând că „turismul pentru selfie” dăunează unora dintre cele mai frumoase locuri ale arhipelagului, potrivit The Guardian, citat de Hotnews.
În încercarea de a reduce efectele supraturismului, autoritățile din Baleare sperau că influencerii, mulți dintre ei având sute de mii de urmăritori, ar putea diminua presiunea asupra unor locații foarte cunoscute, direcționând vizitatorii către alte zone.
Strategia a avut însă efectul opus, întrucât adesea zonele izolate și sensibile din punct de vedere ecologic ale insulelor au fost copleșite de turiști care vin pentru a-și face selfie-uri, le postează pe rețelele sociale și apoi pleacă.
„A avut exact efectul contrar față de ceea ce se intenționa și contravine politicii guvernamentale de control al turismului”, a declarat recent un purtător de cuvânt al departamentului de turism din Baleare.
Caló des Moro, un golfuleț mic din Mallorca cu o capacitate de aproximativ 100 de persoane, este un exemplu elocvent. După ce un influencer și-a îndrumat numeroșii urmăritori să se bucure de apele sale limpezi și nisipul auriu, locația a fost invadată zilnic de mii de vizitatori.
În iunie anul trecut, María Pons, primarul local, a susținut o conferință de presă în care a declarat că 4.000 de persoane și 1.200 de vehicule ajungeau acolo în fiecare zi. Ea le-a cerut insistent jurnaliștilor și operatorilor de turism să nu mai menționeze niciodată acest golfuleț.
Acum, autoritatea locală a eliminat toate imaginile cu golful de pe site-ul său oficial.
La Es Vedrà, în Ibiza, autoritățile locale au închis accesul către punctul de belvedere popular după ce locuitorii s-au plâns de aglomerație și de acumularea de deșeuri.
Reacțiile împotriva influencerilor se extind de la Bali, unde autoritățile s-au plâns de turiști care pozează goi în locuri sacre și au impus amenzi mari celor care filmează în anumite zone, până în Vermont, în nord-estul Statelor Unite, unde micul oraș Pomfret, faimos pentru frunzișul de toamnă, a fost nevoit să restricționeze accesul turiștilor în acea perioadă.
Spania se așteaptă la un număr record de turiști în această vară, după ce aproape 100 de milioane au vizitat țara anul trecut, protestele împotriva impactului turismului de masă, în special asupra costului locuințelor, au început deja, cu un atac simbolic cu pistoale cu apă asupra turiștilor din Barcelona, luna trecută.