Nicoleta Dumitrescu
Mai sunt doar trei zile până când secțiile de votare se vor deschide, iar românii cu drept de vot vor avea ocazia să pună ștampila cu mențiunea ”Votat” pe unul dintre cei 11 candidați care s-au aliniat la cursa pentru depășirea turului I al alegerilor prezidențiale. Pentru că, de fapt, miza este următoarea competiție, 4 mai 2025 fiind doar ”încălzirea” pentru turul doi al prezidențialelor, din 18 mai 2025, definitoriu pentru obținerea, prin votul românilor, a celei mai înalte funcții în stat.
Dincolo de faptul că acest scrutin reprezintă efectul anulării alegerilor din noiembrie 2024, o premieră în România, sub semnul unicității se poate spune că este, încă, întrucât nu s-a încheiat, inclusiv campania electorală pentru aceste alegeri prezidențiale. De fapt, este vorba despre o campanie total atipică față de altele, dincolo de suveraniști, patrioți și continuatori ai liniei europene ieșind în evidență, mai degrabă, ”apartenența” unor candidați la… doctrina unui fost candidat, respectiv cel ieșit pe primul loc după turul unu organizat pe 24 noiembrie 2024. Iar acest lucru se întâmplă din cauza faptului că, deși acesta din urmă nu a ieșit public să declare ”X este urmașul meu în alegeri, vă rog să-l votați!”, la aceste alegeri este o mare bătălie mai ales pe votanții lui Călin Georgescu care, după cum s-a constatat, sunt extrem de mulți. Ca urmare, unii dintre cei al căror nume se va afla pe buletinul de vot la alegerile din 4 mai 2025 se înfățișează drept ”candidatul președintelui ales”, statut care, consideră ei, deja le-a adus ceva capital, inclusiv voturi! Iar asta s-a văzut prin comportament, atitudine – a refuzat, consecutiv, invitațiile jurnaliștilor la dezbaterile între candidați organizate chiar la Cotroceni, dar, mai ales, prin mesaj, mai ales cel scris. Iar dacă tot vorbim despre mesaj, trebuie menționate și scrisorile semnate de candidatul AUR și trimise pensionarilor, chiar pe numele și adresa lor din buletin, ajunse deja în cutiile de scrisori, unele dintre ele chiar pe numele unor persoane decedate! Scrisă ”cu adâncă emoție și profund sentiment de recunoștință”, având în vedere faptul că ”trecem prin vremuri neliniștite”, așa cum reiese chiar din primele rânduri, epistola trimisă pensionarilor – considerați de către expeditor drept ”comori”, a fost concepută, evident, la mare… sentiment, totul învârtindu-se în jurul unei mari promisiuni și anume că ”va lupta pentru pensiile care au fost ignorate și tăiate!”.
Că președintele României nu se ocupă, în mod special, de măriri de pensii, nici nu mai contează, și asta pentru că, oricum, majoritatea dintre candidații pentru Cotroceni și-au consumat timpul lăudându-se că vor avea inițiative care țin, mai degrabă, de funcția de premier, nu de șef de stat. Iar acest lucru se întâmplă din cauza faptului că, fiind vremuri atât de neliniștite, de agitate, când firescul a devenit nefiresc, atunci se consideră că realitatea poate fi deformată și modificată după propriul interes. Cel mai trist este însă faptul că, deși politicienii au declarat, cu mâna pe inimă, că au învățat din rezultatele alegerilor care au avut loc anul trecut, istoria se repetă. Promisiunile de fațadă tot nu au fost abandonate și asta pentru că scopul, întotdeauna, scuză mijloacele!