Nicoleta Dumitrescu
Circulara Ministerului Finanțelor trimisă recent tuturor instituțiilor statului, prin care se evidențiază că plata salariilor și a pensiilor este prioritate zero, arată cât de mult influențează politica, în sens negativ firește, punga bugetului de stat.
Iar rezultatele primului tur al alegerilor pentru Cotroceni, cărora li s-a adăugat și demisia premierului, au arătat cât de sensibilă poate să fie moneda națională în fața celei europene, care mai mult ca niciodată, funcționându-i senzorii și detectând un potențial pericol, a accelerat creșterea celei dintâi pe măsura tensiunilor și a instabilității sesizate în spațiul public. Pe de altă parte, când, de la o zi la alta, nimic nu mai este sigur, era și de așteptat ca și domeniile cele mai importante ale țării să fie afectate, în condițiile în care nesiguranța pare că este elementul definitoriu din această perioadă. Iar cu cât rămân tot mai puține zile până duminică, 18 mai, când va avea loc cel de- al doilea tur al alegerilor prezidențiale, cu atât mai mult tot mai mulți români se întreabă: Oare ce va urma de acum încolo? Bine nu va putea să urmeze, în niciun caz, iar acest lucru s-au grăbit să-l spună cei care se pricep la cifre și la economie, potrivit cărora, indiferent care dintre cei doi candidați rămași acum în cursa definitorie pentru ocuparea celei mai înalte funcții în stat va câștiga, acesta va urma să se confrunte cu o realitate care, de pe acum, este mai mult decât decât previzibilă. Și anume realitatea de a gira o potențială creștere de taxe, având în vedere gaura tot mai adâncă formată la bugetul de stat. Care taxe și care va fi procentul de creștere rămâne de văzut, însă aceiași specialiști în economie susțin că situația din momentul de față este și rezultatul efectului de bumerang al dărniciei guvernanților din anul electoral 2024, când, așa cum se știe, au excelat cu majorările de venituri la unele categorii de persoane, de plusul solicitat având parte mai toți funcționarii instituțiilor de stat care au făcut grevă. În aceste condiții, promisiunea tatuată pe una dintre mâinile fostului premier Marcel Ciolacu, aceea că TVA nu va crește, rămâne și ea tot o… amintire electorală, ca atâtea altele!
Oricum, pe vremurile acestea atât de tulburate de politicieni, dar mai ales de deciziile pe care aceștia le iau în numele poporului, tot amintirile electorale pot fi considerate drept puncte de reper în viața de zi cu zi, când se dorește a se face o diferență, inclusiv în ceea ce privește mersul economei țării sau al nivelul de trai. Pentru că, de pildă, cu totul altă valoare are acum, în luna mai 2025, o bancnotă de 100 de lei, în comparație cu anul trecut, când unul dintre candidații la prezidențiale, și șef de partid, promitea… ”un plan de industrializare a României și transformarea ei într-un hub tehnologic al Europei”, și pensie minimă de peste 400 de euro! Or, în condițiile în care destule fabrici au fost culcate la pământ iar în locul lor au apărut supermarketuri – situație valabilă și în Prahova, la Ploiești – acum, la cât de mult a fost bombardată, din toate părțile, săraca bancnotă de 100 de lei, care poartă chipul lui Caragiale, nu poate decât să fie în concordanță cu una dintre celebrele sale replici din ”O scrisoare pierdută”, rostite de Nae Cațavencu: ” Industria română este admirabilă, e sublimă, putem zice, dar lipsește cu desăvârșire!”.