Rata abandonului universitar este uriaşă în România: un student din doi nu termină facultatea pe care a început-o, de aici şi numărul mic de români cu studii superioare. În timp ce media europeană este de 30% în rândul tinerilor cu vârsta între 24 şi 34 de ani, în ţara noastră discutăm de un procent de 16%. Ministerul Educaţiei are în plan să dea bani universităţilor pentru programe privind reducerea abandonului.
Prof. univ. dr. ing. Horia Necula, prorector Universitatea Politehnică din Bucureşti, a precizat în acest sens: “Între intrările şi ieşirile din universitate avem un procent de 30% de pierderi. Acest lucru bineînţeles că este datorat cauzelor pe care le ştim cu toţii, o alegere nepotrivită a domeniului de studii, probleme care apar în viaţa socială a fiecăruia dintre studenţi”.
Rata cea mai mare de abandon este în primul an de studiu. Spre exemplu, Universitatea de Ştiinţele Vieţii din Timişoara pierde anual între 200 şi 300 de studenţi. Cosmin Popescu, rector Universitatea de Ştiinţele Vieţii Regele Mihai I din Timişoara: “Este o constantă numerică, se întâmplă în mod special în anii mici, anul I, anul II. Încercăm să facem tot ceea ce ţine de noi prin oferirea de burse, activităţile extracurriculare pe care le facem, prin condiţiile de cazare”.
Ca să îi convingă să nu renunţe, universităţile pun în practică programe de consiliere şi orientare şi activităţi remediale.
Universităţile de Medicină se pot considera norocoase. Sunt cele care pierd cei mai puţini studenţi.
Andrei Motoc, prorector Universitatea de Medicină şi Farmacie din Timişoara, a declarat: “Rata de abandon şcolar este foarte mică. Vorbim rar de câte un caz de boală, de probleme familiale deosebite. Poate la Asistenţă Medicală Generală să existe mai multe cazuri la cei care sunt încadraţi cu taxă şi care încearcă din motive financiare să iasă din sistem şi să revină mai târziu”.
Ministerul Educaţiei lansează un program de 100 de milioane de lei pentru a preveni abandonul universitar, regulile de accesare a banilor urmând să fie stabilite.
Daniel David, ministrul Educaţiei şi Cercetării, a declrat: “Noi avem câteva probleme mari în zona universitară, aşa cum ştiţi procentul celor care termină studii superioare prin raportare la populaţia generală sau prin raportare la grupul de tineri, 24-34 de ani. Raportare la populaţia generală noi suntem undeva în jur de 16%, media europeană este în jur de 30% în grupul celor de 24-34 de ani”.
Acasă Actualitate Abandon universitar uriaş în România: un student din doi nu termină facultatea...