Îngrijorați de ce va urma, tot mai mulți români au început să pună bani deoparte pentru perioada pensionării. Anul trecut, numărul participanților la Pilonul 3 de pensii private facultative a depășit 830.000 și e mai mare cu 17% decât în 2023. Lipsa de încredere că sistemul public va putea să asigure o pensie decentă, dar și perspectiva unei investiții avantajoase pe termen mediu și lung sunt principalele motive, spun specialiștii, potrivit TVRInfo.
Sistemul de pensii facultative, numit și Pilonul 3, a înregistrat un record anul trecut. Peste 120.000 de români au început să economisească, pentru prima oară, pentru perioada pensionării. E cel mai mare număr de participanți nou-înscriși la un fond de pensii facultative din ultimii 17 ani, de la începutul funcționarii sistemului. Numărul total al contribuitorilor a depășit, astfel, 830.000, și a ajuns să fie mai mare cu 17% decât în 2023.
Fiecare participant a contribuit, în medie, cu 185 de lei, în decembrie anul trecut, cu aproape 10% mai mult decât în perioada similară din 2023. Lipsa de încredere că sistemul public va putea să asigure o pensie decentă, dar și oportunitatea unei investiții pe termen mediu și lung sunt principalele motive.
Corina Cojocaru, director general, administrator Fond de pensii facultative, a precizat că din ce în ce mai mulți oameni conștientizează că situația financiară pe care o vor avea la pensie depinde foarte mult de ceea ce fac astăzi. Mai există un factor care contribuie la această creștere. Angajatorii au început din ce în ce mai mult să ofere ca formă de beneficiu extrasalariar către angajați o contribuție la un fond de pensii facultative.
Fondurile de pensii private au investit banii deponenților mai ales în titluri de stat și în acțiuni ale companiilor românești. Fondurile de pensii din Pilonul 3 au ajuns să gestioneze anul trecut, active totale de peste 5,5 miliarde de lei, în creștere cu peste 17% în comparație cu 2023. Raportat la cei peste 800.000 de participanți, rezultă că în condițiile actuale fiecărui deponent îi revine o suma medie de peste 6.600 de lei.
Specialiștii ne recomandă să fim atenți atunci când alegem să contribuim la un fond de investiții.
Gheorghe Moț, expert în pensii private, a declarant : “Unele fonduri de pensii facultative oferă garanții că nu poți să retragi mai puțin decât ai contribuit. E foarte important să faci lucrul acesta prin angajatorul tău. Cei care contribuie la Pilonul 3 beneficiază și de deduceri fiscal”. Până la sfârșitul anului trecut, fondurile de pensii din Pilonul 3 au făcut plăți de 149 de milioane de lei pentru peste 11.600 de beneficiari, mai arată statisticile oficiale.