V. S.

Locuitorii orașului Azuga – una dintre localitățile de pe Valea Prahovei ”călcate” tot mai des de urși – trăiesc cu teama că atacuri precum cel care a avut loc la Predeal s-ar putea repeta în orice moment și în alte orașe montane. De-a lungul ultimilor ani, urșii care au intrat în zonele locuite au generat probleme în gospodăriile populației, în special în orașele Azuga și Bușteni, dar și în alte localități din nordul județului. Nu trebuie uitat nici cazul ursului care a ajuns chiar și în Ploiești, relocat după ce o perioadă îndelungată a bântuit pe străzile din municipiu. Primarul orașului Azuga, Adrian Purcaru, a anunțat întâlniri cu responsabilii județeni pentru a stabili ce este de făcut în perioada imediat următoare, astfel încât atacuri precum cel din Predeal, în urma căruia un salvamontist a fost grav rănit, să nu se mai repete.
”După nenumărate incidente soldate cu rănirea sau pierderea vieții unor oameni ca urmare a atacului urșilor în interiorul localităților montane, voi solicita autorităților județene și naționale luarea măsurilor necesare pentru combaterea acestui fenomen. Protejarea vieții oamenilor este mai importantă decât orice. Coșmarul pe care locuitorii din zonele montane îl trăiesc de ani de zile trebuie să înceteze. Soluția implementată acum ceva timp cu comisii de monitorizare și de relocare a urșilor nu este fezabilă. Este nevoie de un cadru legal care să permită eliminarea exemplarelor de urs din apropierea localităților, în special a acelora care s-au obișnuit să intre frecvent în zonele locuite de oameni”, a transmis Adrian Purcaru.
Premierul Marcel Ciolacu a sugerat că ar trebui montate ”rapid” garduri electrice în zonele cu risc. ”Dacă este nevoie de decizii suplimentare pentru a proteja viața românilor amenintați de atacurile urșilor, aceste soluții trebuie luate urgent. Cer tuturor autorităților centrale și locale să actualizeze de urgență toate măsurile administrative pentru a împiedica producerea de tragedii precum cea de aseară, când șeful Salvamont Predeal a fost atacat de un urs pe o stradă din localitate. Da, vrem să respectăm principiile generale legate de protecția animalelor, însă asemenea argumente nu mai pot fi invocate când soluții precum relocarea urșilor se dovedesc ineficiente. Dacă urși flămânzi ajung frecvent pe străzile unui oraș, mai ales unul turistic, este clar că asistăm la producerea unei situații de risc public major, iar acele animale trebuie extrase, totul în conformitate cu noul cadru legal existent. În plus, trebuie să începem rapid inclusiv montarea, în zonele de risc, a unor garduri electrice care să protejeze eficient viața oamenilor. Sunt dispus să-mi asum orice val nou de critici al ONG-urilor de mediu finanțate de Soros și de la toți reprezentanții progresismului anarhic, din țară sau din Europa. Viața românilor este mai importantă decât orice!”, a transmis și premierul Marcel Ciolacu.