La Ploiești – carnea de miel se vinde la același tarif ca anul trecut, inclusiv verdețurile!

N. Dumitrescu

Faptul că și prahovenii se pregătesc intens pentru Sărbătorile Pascale s-a văzut inclusiv joi, la Ploiești, în două dintre cele mai căutate zone în care se pot achiziționa produse proaspete de la producători, respectiv Halele Centrale și Piața Centrală. Concret, puțin după ora nouă dimineața, în cele două puncte menționate era furnicar de lume, cozi fiind atât în zona măcelăriilor, cât și în spațiul special amenajat, la parterul Halelor Centrale, unde se vindeau miei și iezi. În acest ultim caz, cei care au venit cu marfa la Ploiești – unii dintre ei chiar și de la Sibiu – au ținut să ne spună că, deși, în comparație cu anul trecut totul s-a scumpit, în cazul lor, pentru a ține cu buzunarul cumpărătorilor, dar și ca să-și vândă marfa, la miel și ied, kilogramul de carne se vinde la același preț ca și anul trecut, respectiv 50 de lei. Astfel, destui prahoveni au fost văzuți cumpărând ba un miel întreg, o jumătate sau chiar și un sfert, ”pentru borș de miel sau friptură”, considerând că respectarea tradițiilor, la marile sărbători, rămâne, până la urmă, cea mai mare bucurie pe care și-o pot face familiile, având în vedere vremurile pe care acum le trăim.

La mare căutare s-adovedit a fi și carnea de curcan, unde erau cozi, prețul fiind de 34,99 lei/kg, iar în cazul pulpelor 23,99 lei/kg, și în dreptul carmangeriilor fiind destui cumpărători, tarifele fiind următoarele: piept de porc 24,50 lei/kg; mușchi file 26,50 le/kg; spată 21,50 lei/kg; carnea tocată 20, 50 lei/kg; pulpa de vițel fiind ceva mai scumpă – 50 lei/kg. La raionul de pescărie, macroul înghețat era 24,99 lei/kg; păstrăvul proaspăt 34,99 lei/kg; crapul 29,99 lei/kg. Iar pentru cei care preferau produse tradiționale deja preparate, precum drobul, prețurile erau variate, între 23,99 lei și 65 lei/kg, iar pentru cine a ținut să-l prepare acasă, organele de oaie se găseau cu 30 lei/kg, iar ficatul, rinichii și inima de porc cu 10 lei/kg. Cozonacul era 11 lei/bucata, iar cel făcut în casă – 35 lei/800 grame. Și tot de la Halele Centrale se puteau cumpăra, de la dozator, lapte crud de vacă – 7 lei/litrul și ”smântână naturală” – 15 lei/paharul de 500 de gr. În Piața Centrală era, de asemenea, furnicar de lume, la mare căutare fiind verdețurile, legătura de ceapă verde fiind doi lei, așa cum s-a vândut și anul trecut. Se puteau cumpăra chiar și cartofi noi – 20 de lei/kg, prețul roșiilor fiind între 30 și 35 de lei, iar cel al castraveților fiind cuprins între 8,99 lei/kg și 10 lei/kg.