Nouă vaccinuri care se administrează copiilor începând din primele ore după naștere, în maternitate, și până la vârsta de 14 ani, sunt asigurate gratuit de statul român și fac parte din Calendarul Național de Vaccinare– schema de vaccinare recomandată de Ministerul Sănătății. O noutate este că, începând de anul acesta, părinții din România ar urma să primească automat un SMS din partea Registrului Electronic Național de Vaccinări, atunci când se apropie momentul să meargă cu cel mic la cabinetul medicului, pentru unul dintre aceste vaccinuri, potrivit Hotnews.
Vaccinurile incluse în Calendarul Național de Vaccinare sunt doar recomandate, deoarece România nu are o lege care să prevadă obligativitatea vaccinării. Cu toate acestea, sunt școli și grădinițe care solicită, la înscriere, și fișa de vaccinare a copilului.
Costul tuturor vaccinurilor care figurează în Calendarul Național de Vaccinare este suportat, teoretic, de către statul român. De-a lungul timpului, au existat însă și cazuri când o parte dintre aceste vaccinuri au lipsit temporar din maternități sau de la medicii de familie, iar părinții au fost nevoiți să le cumpere pentru copii.
Prof. dr. Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie, a declarant că, începând din acest an, părinții ar urma să primească un SMS din partea Registrului Electronic Național de Vaccinări, care să îi atenționeze că se apropie momentul în care ar trebui să își ducă copilul în cabinetul medicului pentru următorul vaccin din calendarul de imunizare. Anunțul a fost făcut de medicul epidemiolog Doina Azoicăi în cadrul dezbaterii „Vaccinare pe durata întregii vieți”, organizată de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice.
În România, vaccinarea copiilor se face conform Calendarului Național de Vaccinare, elaborat de Ministerul Sănătății.
Vaccinurile incluse în Calendarul Național de Vaccinare sunt:
* Vaccinul hepatitic B (Hep B)
Când? Se administrează în primele 24 de ore de viață.
Unde? În maternitate.
* Vaccinul de tip Calmette Guerrin (BCG)
Când? Se administrează în primele 2-7 zile de viață.
Unde? În maternitate.
* Vaccinul hexavalent diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) și vaccinul pneumococic
Când? Se administrează la vârsta de două luni.
Unde? La medicul de familie.
* Vaccinul hexavalent diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) și vaccin pneumococic
Când? Se administrează la vârsta de 4 luni.
Unde? La medicul de familie.
* Vaccinul hexavalent diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) și vaccin pneumococic
Când? Se administrează la vârsta de 11 luni.
Unde? La medicul de familie.
* Vaccinul rujeolic-rubeolic-oreion (ROR)
Când? Se administrează la vârsta de 12 luni.
Unde? La medicul de familie.
* Vaccinul rujeolic-rubeolic-oreion (ROR)
Când? Se administrează la vârsta de 5 ani.
Unde? La medicul de familie.
* Vaccinul tetravalent diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic (DTPa-VPI) / VPI
Când? Se administrează la vârsta de 5-6 ani.
Unde? La medicul de familie.
* Vaccinul iftero-tetano-pertussis (dTpa)
Când? Se administrează la vârsta de 14 ani.
Unde? La medicul de familie.
Separat de Calendarul Național de Vaccinare, statul român a decis să compenseze integral vaccinul împotriva virusului HPV. Fetele și băieții cu vârsta între 11 și 19 ani pot face vaccinul gratuit.
Spre deosebire de vaccinurile din Calendarul național, vaccinul împotriva HPV nu se găsește direct în cabinetul medicului de familie. El poate fi ridicat gratuit din farmacie, cu rețetă de la medicul de familie sau de la medicul specialist (ginecolog). Apoi, poate fi administrat în cabinetul medicului.
După debutul vieții sexuale, vaccinul se recomandă, de regulă, după o discuție cu medicul ginecolog și un test Papanicolau.
Pe lângă acestea, o serie de vaccinuri sunt recomandate copiilor, însă nu sunt compensate în niciun fel de statul român. Ele pot fi cumpărate de părinți din farmacie și administrate în cabinetul medicului.
Atenție și la transportul vaccinurilor: ele ar trebui luate din farmacie într-o geantă termoizolantă, iar dacă nu sunt administrate în aceeași zi, se păstrează la frigider.
Lista vaccinurilor opționale recomandate de Ministerul Sănătății:
* Vaccinul Rotaviral – este un vaccin cu virus viu atenuat care protejează împotriva diareei produsă de rotavirus. Se administrează oral, două sau trei doze începând cu primele 6 săptămâni de viață, cu interval de cel puțin 30 de zile între doze.
* Vaccinul Varicelic – este un vaccin cu virus viu atenuat (tulpina Oka), care protejează împotriva varicelei, boală cunoscută popular sub numele de „bubatul mare” sau „vărsat de vânt”. Se fac două doze de vaccin, la distanță de 6 săptămâni. Se administrează injectabil, subcutanat, adulților și copiilor, începând cu vârsta de 9 luni.
* Vaccinul Meningococic – previne anumite forme de boli produse de meningococ (meningite). În funcție de tipul de vaccin, se administrează una sau mai multe doze, la vârste diferite.
* Vaccinul Hepatitic A – se administrează într-o singură doză, cu revaccinare la 6 – 12 luni. Protejează împotriva Hepatitei A (boala mâinilor murdare).
O categorie specială o reprezintă copiii diagnosticați cu o boală cronică, ce pot fi mai vulnerabili și pot avea nevoie de protecție suplimentară, comparativ cu un copil sănătos.
Pentru copiii cu boli cronice se aplică, în general, Calendarul Național de Vaccinare, dar este analizată, împreună cu medicul, situația la momentul fiecărei vaccinări, pentru a nu exista contraindicații.
Suplimentar față de vaccinurile cuprinse în Calendarul Național, se poate aprecia oportunitatea completării schemei de vaccinare cu vaccinuri opționale: gripal, rotaviral, meningococic, varicelic, hepatitic A, HPV, în cazul în care circumstanțele epidemiologice și clinice impun această decizie. (Sursa: Ghid de informare privind vaccinarea pacienților cu boli cronice – copii și adulți, autori: dr. Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie, și dr. Alice Nicoleta Azoicăi).