Tentativele de înșelăciune online devin tot mai frecvente, dar și mai sofisticate. Infractorii apelează tot mai des la numele unor instituții ale statului român, inclusiv ale Poliției Române sau Biroului Interpol, potrivit TVRInfo. Un bărbat din Mehedinți a primit o citație care părea să fie trimisă de polițiști, în care era acuzat de infracțiuni deosebit de grave. Dar și-a dat seama la timp că e vorba de o încercare de fraudă:”
Ca urmare a activităților dvs desfășurate prin intermediul conexiunii la internet, poliția noastră cibernetică a detectat mai multe infracțiuni în legătură cu fluxul dvs de date. Vă rugăm să luați act de citația atașată și să ne contactați cât mai urgent, altfel vom fi nevoiți să procedăm la arestarea dvs”- acesta era mesajul primit de bărbatul din Drobeta-Turnu Severin pe email. Era vorba de o citație cu antetul Poliției Române și al Biroului Interpol. La prima vedere, așa cum era firesc, destinatarul s-a speriat. Dar după ce a citit cu atenție conținutul citației, a înțeles că era o încercare de a-i sparge contul.
Polițiștii au câteva recomandări care vă pot feri de infractorii cibernetici: Evitați accesarea linkurilor primite prin mesaje nesolicitate, chiar dacă par a proveni de la prieteni sau persoane cunoscute. Nu accesați linkuri suspecte sau provenite din surse necunoscute, deoarece acestea pot fi utilizate în atacuri de tip phishing.
În baza Codului de procedură penală, comunicarea citațiilor și a tuturor actelor de procedură se face din oficiu, prin agenți ai organelor judiciare sau prin oricare alt salariat al acestora, prin intermediul poliției locale ori prin serviciul poștal sau de curierat și în niciun caz online.