Noul cadru legislativ din domeniul medical va prevede ca medicii de familie să furnizeze obligatoriu servicii de vaccinare, a declarat ieri președintele Comisiei pentru sănătate din Senat, Adrian Streinu-Cercel, la conferința ‘Sănătatea – o componentă socială care a devenit domeniu de siguranță națională’, organizată de cursdeguvernare.ro, potrivit TVRInfo.
“În noul cadru legislativ vaccinarea va fi obligatorie pentru toți medicii de familie. În momentul de față sunt medici de familie care nu au contract cu casa și capitole de vaccinare, ceea ce este impardonabil. Ea va deveni o obligativitate”, a spus Adrian Streinu-Cercel.
Potrivit acestuia, scăderea ratei de vaccinare s-a înregistrat nu numai în România, ci și la nivel internațional.
“Am avut o experiență cât se poate de neplăcută cu HPV (n.r. vaccinarea HPV). (…) A fost un fiasco. (…) Acum campania de HPV a început să meargă foarte bine. Este și compensat și încercăm să mai extindem compensarea până la vârsta de 26 de ani. Este valabilă și pentru fetițe și pentru băieți. (…) Dacă le spunem cât se poate de clar că dacă nu îți vaccinezi copilul și copilul dezvoltă boala, atunci tu trebuie să îi plătești spitalizarea, atunci cred că se schimbă puțin datele problemei. Dacă îi spunem că dacă nu vii la controale repetate și te cheamă să îți faci control regulat și nu vii…îți pierzi asigurarea de sănătate și te pune la plată. (…) În Germania dacă nu te duci să îți faci controlul, ai o problemă”, a explicat Streinu-Cercel.
Managerul Institutului Național de Boli Infecțioase ‘Prof. Dr. Matei Balș’, Adrian Marinescu, a spus că un medic nu poate fi antivaccinist.
“Am constatat, spre suprinderea mea, în ultimele întâlniri care au fost cu medici, că nu toți gândeau așa, o minoritate, unii m-au speriat. Aveau o abordare mai mult decât cetățeanul care este antivaccinist. (…) Nu poți să fii medic antivaccinist. Înseamnă că nu ești medic și nu ar trebui să ai drept de liberă practică”, a arătat medicul.