În urma verificărilor dispuse de ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, la sfârșitul lunii februarie, au fost identificați șapte militari în activitate care au desfășurat activități în Congo pentru companii private de securitate în perioada în care se aflau în concediu pentru creșterea copilului.
Potrivit comunicatului emis de Ministerul Apărării Naționale și preluat de Mediafax este vorba despre doi subofițeri și cinci soldați profesioniști care, pe timpul concediului de creștere a copilului, obținut legal în baza OUG 111/2010, au lucrat pentru companii de securitate în R.D. Congo, în intervalul 2023 – începutul anului 2025.
Pentru unul dintre acești militari s-au finalizat deja cercetările, fiind sesizat Parchetul Militar, iar în celelalte șase cazuri urmează să fie aplicate măsuri similare. În paralel, au fost inițiate demersuri disciplinare și administrative.
Verificările extinse efectuate la nivelul întregii structuri de forțe a Armatei României au mai relevat că 466 de militari rezerviști care provin din Ministerul Apărării Naționale au semnat, după trecerea în rezervă, contracte cu companii de securitate care au activat în Congo, 24 de militari care au trecut în rezervă prin demisie și au activat ulterior în companii private de securitate din Congo au fost rechemați în activitate în perioada 2023-2024, iar 14 militari în rezervă care au lucrat în Congo au dobândit ulterior calitatea de rezervist voluntar.
Peste o mie de români, majoritatea foști angajați ai structurilor de forță, au activat de-a lungul timpului ca mercenari în Congo, conform dezvăluirilor făcute de jurnalistul Victor Ilie în Substack. Aproximativ 290 de cetățeni români, trimiși de Horațiu Potra pentru misiuni în Congo, au revenit în țară în februarie, după ce rebelii M23, sprijiniți de Rwanda, au preluat controlul asupra orașului Goma unde aceștia își desfășurau activitatea.