Andrei Țurcanu
La început de martie 2023, am plecat încrezător de la Climăuții de Jos (Raionul Șoldănești, Republica Moldova), după discuția avută cu domnul Sergiu Melnic – primarul comunei și doamna Svetlana Rotundu – strașnică fiică a satului, că în perioada următoare, și această comună va semna un Acord de Cooperare cu o comună din România.
La sfârșitul anului 2024, am purtat o discuție cu domnul Gheorghe Orbu – primarul comunei Ariceștii Rahtivani (județul Prahova), printre altele propunându-i inițierea demersurilor privind semnarea unui Acord de Colaborare cu o comună din Republica Moldova (cândva România de Est), povestindu-i câte ceva despre Climăuții de Jos, o comună aflată pe malul bătrânului Nistru. Acesta nu a stat prea mult pe gânduri, fiind de acord cu propunerea, demarând în scurt timp demersurile necesare pentru a putea semna acest Acord. Ca urmare a acestei discuții, l-am contactat împreună pe domnul Sergiu Melnic – primarul comunei Climăuții de Jos, și s-a hotărât ca ambele comune să semneze Acordul de Cooperare. Am luat ca reper de semnare a acestui Acord data de 27 Martie 2025.
28 martie 2025 a fost ziua dedicată semnării Acordului de Cooperare între cele două Primării! Această zi va completa o nouă pagină în monografiile celor două comune! Tot cu acest prilej, a fost semnat și Acordul de Parteneriat între Școlile din Climăuții de Jos și Nedelea (sat aparținător comunei Ariceștii Rahtivani).
Îndemnul acestei manifestări: Ce gândim, ce știm sau ce credem este de mică importanță! Singurul lucru care contează este ce facem și ce rămâne!
Mulțumesc celor implicați în acest proiect: domnilor Gheorghe Orbu și Sergiu Melnic, primarii celor două comune, consilierilor locali ai celor două comune, doamnei Svetlana Rotundu – fost primar al comunei Climăuții de Jos, fost vicepreședinte și președinte al Consiliului Raional Șoldănești, fost parlamentar al Republicii Moldova, doamnei Silvia Popușoi – șefa bibliotecii și, nu în ultimul rând, doamnei Liliana Urechi-Druciuc – directorul școlii, cadrelor didactice și elevilor din Gimnaziul Climăuții de Jos, care au pregătit momente excepționale cu ocazia împlinirii a 107 ani de la Unirea Basarabiei cu România, 1918 – 2025. Elevii gimnaziului au primit Revista „Cei ce ne-au dat nume și țară / Mihai Viteazul – 425“, autor Mircea Cosma – președintele Societății Cultural-Istorice ”Mihai Viteazul” Ploiești.
Delegația comunei Ariceștii Rahtivani a fost condusă de domnul Gheorghe Orbu – primar, alături de domnul Cristian Brătășanu – viceprimar, doamnele Nicoleta Preda și Adriana Pascu – consilieri locali, domnul Alexandru Voicu – consilier local, doamna Daniela Lita – inspector asistență socială și domnul Mihai Cucu – jurist din cadrul primăriei și doamna Mihaela Stoica – directorul Școlii Gimnaziale Nedelea.
La această manifestare au răspuns prezent doamna Aliona Pinzari – președinte al Consiliului Raional Șoldănești, Nicolae Mîndru – vicepreședinte al raionului, doamna Aurica Condrea – șef adjunct al Oficiului Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat, precum și primarii Ababei Angela – primar Cobîlea și Sergiu Guțan – primar Vadu Rașcov.