Semnal de alarmă al Curții de Conturi privind capacitatea de protejare a oamenilor
în caz de conflict
V. Stoica
Curtea de Conturi semnalează necesitatea reproiectării Sistemului național de adăpostire a populației în caz de conflict armat, în urma unui raport întocmit de reprezentanții instituției, care a vizat perioada 2021 – 2023. Curtea de Conturi recomandă autorităților responsabile să elaboreze o Concepție națională a adăpostirii populației în situație de conflict armat, ca activitate pe timp de pace de pregătire a adăpostirii populației, întrucât ”actuala organizare a Sistemului național de adăpostire din România nu asigură o protecție suficientă a populației în situația unui conflict”. Astfel, reprezentanții instituției apreciază că sunt necesare demersuri pentru organizarea și actualizarea evidenței adăposturilor de protecție civilă și a adăposturilor simple, precum și o analiză a fondului de adăpostire existent și stabilirea criteriilor de selectare a adăposturilor care urmează să fie reabilitate.
Recomandările au fost formulate cu prilejul unui audit al performanței privind situația adăposturilor de protecție civilă, desfășurat pe parcursul anului trecut.
La 31 decembrie 2023, se arată în raportul Curții de Conturi, doar 24 dintre cele 104 localități ale județului Prahova aveau adăposturi de protecție civilă, respectiv Ploiești, Mizil, Plopeni, Sinaia, Vălenii de Munte, Ariceștii Rahtivani, Bănești, Bărcănești, Berceni, Blejoi, Brazi, Călugăreni, Ceptura, Chiojdeanca, Cocorăștii Colț, Cornu, Dumbrava, Fântânele, Filipeștii de Târg, Gornet Cricov, Măgureni, Păulești, Predeal-Sărari, Scorțeni.
Cele 190 de adăposturi publice și private existente în Prahova (dintre care 85 în municipiul Ploiești) aveau o capacitate operativă extrem de redusă, doar puțin peste 19.000 de persoane putând să intre în aceste spații în caz de conflict. Adic, doar 2,77% din populația rezidentă a județului. În Ploiești, scriptic, situația ar sta puțin mai bine: 4,40% dintre persoanele care locuiesc în municipiu ar avea loc în cele 85 de adăposturi existente în oraș, respectiv 7.948 dintre cei 180.540 de locuitori.Din cele 5072 de adăposturi publice și private existente la nivel național, doar 2529 de adăposturi sunt operative, dintre care 183 sunt în Prahova, conform raportului întocmit de Curtea de Conturi. Pe de altă parte, printre exemplele pozitive identificate în cadrul vizitelor efectuate pe teren se numără și Prahova, unde în perioada 2023-2024 au fost investite fonduri de la bugetul local pentru renovarea unui număr de 20 de adăposturi și puncte de comandă.
”În România, capacitatea de adăpostire a populației în caz de atac aerian este de 3,21% (611.922 persoane) în adăposturi special construite, respectiv de 5,19% (989.507 persoane), dacă luăm în considerare și alte spații de adăpostire identificate (spații de la metrou, parcări, pasaje și galerii subterane, tuneluri etc.), raportat la totalul populației rezidente (19.053.815 persoane). Din totalul de 5072 de adăposturi de protecție civilă, publice și private, 2543 sunt neoperaționale (50,14%). Fondul de adăpostire este vechi, 73% din adăposturi, respectiv 3711, sunt construite înainte de anul 1990”, se mai arată în raportul Curții de Conturi.