George Marin
O partidă care începe cu două aruncări de succes trimise de Zimny în poarta adversă (4 aruncări ale ei în primele 10 minute, ce noutate pentru toată lumea!) și în care se creează urgent o diferență considerabilă în favoarea ploieștenelor se cere neapărat întreruptă de un time-out. Așa a făcut și antrenoarea gazdelor (min 7). Ca efect al sfaturilor nu s-a reușit altceva decât blocarea polonezei. Dar, cum e vorba românească, scapi de una, dai de alta. Și nu numai de una, ci de două: Ana Berbece și Victoriya Tymoshenkova. Ba chiar dai de mai multe. De toate celelalte. Ana a marcat din extrema dreaptă –o dată din poziție centrală – prilejuind mingii să cunoască toate colțurile porții adverse, pe când Viktoryia a blocat poarta ploieșteană. Iar celelalte fete au desăvârșit efortul comun. Altfel, fără această muncă în comun mingea nu ar mai fi ajuns la Ana, iar Viktoryia ar fi fost mult mai expusă tirului advers. Apărarea a fost forte, arareori fiind depășită prin pătrunderi la semicerc. Gazdelor le-au rămas aruncările de la distanță, unele fiind parate de Viktoryia, altele fiind trimise aiurea, patru la număr, sau în barele porții ploieștene, alte șapte. În pielea gălățenelor fiind, nu poți vorbi de ghinion în opoziția barelor, pentru că și fetele noastre au trimis în bară de trei ori, aruncările alături de poartă fiind tot patru. Așadar, este evident că diferența a venit din organizarea și din calitatea arătată în cele două faze principale ale jocului, la care se adaugă, trebuie să recunoaștem, valoarea individuală a loturilor, net în favoarea ploieștenelor. Toate aceste trei elemente au permis permanente schimbări atac-apărare între Cîrjan, în atac, și Dumitrașcu, la semicercul propriu, ca să ne limităm la un singur exemplu. În apărare, semicercul a fost păzit în mai multe variante. Chiar și Zimny a fost „la post”, în debutul meciului. Dar, prezența în teren nu s-a limitat la specializarea strictă, de atacant sau apărător. Zamfirescu (50 de minute jucate) a avut, din nou, o prestație remarcabilă, fiind prezentă în ambele faze ale jocului. La fel, Stoleru. La fel și celălalt „centru”, Beșleagă, care pare că a trecut de zodia accidentărilor. La fel, Ana Berbece. La fel, Sărățeanu, care a parcurs integral partida.
Vorbeam de calitatea componentelor și a jocului prestat, în general. S-a putut remarca o circulație rapidă a balonului, în tandem cu câteva scheme de atac pe care oricine le poate recunoaște ca fiind lucrate în antrenamente, dar și cu o bună organizare defensivă. Fetele s-au apărat bine în inferioritate numerică, au și marcat de două ori în asemenea situație și nu au primit gol în solitara situație în care Daciana Balaban a încercat să îndulcească amarul, propunând atacul șapte contra șase. Singurul lucru care nu a reușit să aducă goluri pentru ploieștene a fost încercarea de angajare a pivotului prin pase subtile sau în situații în care recepția balonului a fost greu de realizat. Cele patru-cinci tentative eșuate au fost considerate suficiente, încercându-se alt tip de acțiune.
În partea secundă, mai ales spre final, au apărut pe teren și alte fete. Buzoianu, cea care a înlocuit-o la pauză pe Ana Berbece, a arătat un reviriment, stârnită, probabil, și de realizările Anei. Iată un interesant duel – în fapt, un beneficiu pentru echipă – între două fete care au făcut parte din selecționata națională și care nu trebuie să înceteze să se gândească la a ajunge din nou sub tricolor. Flori Alexandru s-a dovedit, ca de obicei, aprigă și utilă și în apărare și în atac, marcând un gol printr-o aruncare senzațională (vai, bietul păianjen!!!). Nedreptățiți de statistica oficială au fost portarii. Timoshenkova apare cu 13 mingi apărate, dar ea a apărat 17 aruncări spre poarta ei, în timp ce Paraschiv a avut două realizări în cele zece minute jucate, realizări omise de statistica oficială.
Nu am vorbit nimic despre scor. Nu se poate spune decât un singur lucru. Dacă în meciul tur, de la Ploiești, prahovenele au avut onoarea de a deschide scorul, gazdele de miercuri au rămas doar cu bucuria egalării la 1. Ce ar mai fi de spus despre evoluția scorului când borna de 15 goluri marcate este atinsă în minutul 22, în timp ce gazdele au realizat mai puțin de jumătate, doar 7?
O remarcă importantă este de făcut. Sala gălățeană, de circa 1500 de locuri, a fost bine populată. Estimarea gazdelor asupra numărului de spectatori a fost de 500-600. De ce nu vin atâția spectatori și la Ploiești, mai ales că intrarea a fost permanent liberă? Gălățenii și-au susținut echipa în debutul meciului, dar fondul sonor al gazdelor a fost estompat, pe măsura trecerii minutelor, de micuța galerie ploieșteană, neobosită în scandările sale.
CSM Galați – CS Județean Prahova 19-34 (11-20)
CSM: Ana Micu 3 intervenții, Nicoleta Petre 2 – Andreea Prescură 5 goluri, Iulia Eiler 4, Andreea Sandu 3 (3 din „7 metri”), Kristina Radaeva 2, Ana Kojić 1, Lavinia Lazăr 1, Mălina Bichir 1, Bianca Zegrean 1, Bojana Milić 1, Andreea Merlă, Antonia Bondalici-Mazilu, Cristina Marcu, Mădălina Manolachi, Sanja Dabevska. Antrenori: Daciana Balaban, Cătălina Coaric, Gelu Druțu.
CSJ: Viktoruia Tymoshenkova 17 intervenții (1 de la „7 metri”), Ioana Paraschiv 2 – Ana Berbece 9 goluri, Roxana Cîrjan 6 (2 din „7 metri”), Mădălina Zamfirescu 6 (4), Bianca Sărățeanu 4, Andra Buzoianu 3 (1), Aleksandra Zimny 2, Dora Krsnik 1, Florina Alexandru 1, Anamaria Dumitrașcu 1, Carmen Stoleru 1, Roxana Beșleagă, Andreea Coman, Sara Burić, Ștefania Epureanu. Antrenori: Adrian Chiruț, Robert Comendant, Iulian Emancipatu.
Eliminări 2 minute: Mălina Bichir 2, Bojana Milić, Ana Kojić, Cristina Marcu / Anamaria Dumitrașcu, Aleksandra Zimny, Carmen Stoleru, Florina Alexandru.
Arbitri: Ionuț Ifrim, Alexandru Ilisei (Piatra-Neamț).